Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ναρκωτικα σχολειο

Εκτός ελέγχου η διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών στις σχολικές μονάδες. Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και  Εκτελεστική Εξουσία έχουν θορυβηθεί έντονα από τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τον αριθμό των καταγγελίων και αναζητούν λύσειες για έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών στις σχολικές μονάδες από ανήλικους μαθητές.

Η γνωστοποίηση των περιστατικών προκαλεί προβληματισμό στην κοινωνία, ενώ η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μετά από σωρεία καταγγελιών που έχει λάβει, κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

«Σε πάρα, πάρα πολλά σχολεία έχουν εισέλθει τα βαποράκια και οι έμποροι ναρκωτικών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, τον περασμένο χρόνο υπήρξαν 587 ποινικές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και περιπτώσεις με ναρκωτικά, καθώς τα βράδια οι σχολικές μονάδες αποτελούν σημεία διακίνησης.

«Είναι ένα θέμα το οποίο μπορούμε να βρούμε λύση. Μια ιδέα θα την πω στην Επιτροπή σε κλειστή συνεδρία είναι η άμεση συμμετοχή της αστυνομίας με μια διαδικασία [...] ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι σχολικές μονάδες άμεσα να στηρίζονται από την ΥΚΑΝ», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Με βάση την ισχύουσα διαδικασία, εάν υποπέσει κάτι στην αντίληψη των εκπαιδευτικών ή διευθυντών, θα πρέπει αμέσως να καλέσουν τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών για να επιληφθούν του θέματος.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Εκτελεστική Εξουσία μελετούν τρόπους άμεσης παρέμβασης των υπηρεσιών στα σχολεία μέσα από μια διαδικασία που θα αξιοποιεί την τεχνολογία.

Ενώ δραματικό είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο του 2023 δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές αξιολόγησης και θεραπείας των παιδιών που είναι χρήστες ναρκωτικών ή βαποράκια και σε περίπτωση που θα πρέπει να μεταφερθεί ένα παιδί για περίθαλψη οι μοναδικοί χώροι που υπάρχουν είναι το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και ιδιωτικές κλινικές.