Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμπορια προσωπων

Στα σκαριά είναι ακόμη το νέο Εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2023- 2026, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ισχύ το προηγούμενο σχέδιο Στρατηγικής τα αποτελέσματα του οποίου, όμως, δεν έχουν αξιολογηθεί.

Και ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, επεξεργάζεται ακόμη το νέο σχέδιο Στρατηγικής, όπως λέχθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, έγιναν:

-767 αναφορές

-98 αναγνωρισμένα θύματα

-49 υποθέσεις στο Δικαστήριο

-14 καταδίκες

Παρά την ρητή αναφορά στη νομοθεσία για την σύσταση Ταμίου στήριξης θυμάτων, λόγω της συγκράτησης των δημόσιων οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται τη σύσταση ταμείου στήριξης θυμάτων.

«Αλλά όπως μας αναφέρθηκε σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει αρνηθεί αυτή την δράση στο υπουργείο Εσωτερικών, προβάλλοντας μάλιστα, τα θέματα των δημοσιονομικών προβλημάτων», σημείωσε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

Σοβαρό πρόβλημα στην πολυθεματική ομάδα που ασχολείται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, προέκυψε μετά και την παραίτηση έμπειρου προσωπικού.

«Αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει η ανάλογη εξειδίκευση των ατόμων που λαμβάνουν μέρος στην πολυθεματική αυτή ομάδα», ανέφερε η κ. Σούπερμαν.

Παράλληλα, η επιτροπή της βουλής ενημερώθηκε πως λόγω ελλειπούς στελέχωσης, ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών είναι εξαιρετικά δύσκολος.