Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Με την πρόσληψη 25 επιπλέον μελών στην Υπηρεσία Ασύλου, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός εξεταστών αιτήσεων ασύλου και υπολογίζεται ότι θα είναι σε θέση οι αρχές να εξετάζουν 2.300 αιτήσεις τον μήνα, ενώ με την παρούσα μείωση στις 600-700 αιτήσεις, παρέχεται η ευχέρεια να εξεταστούν και 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στη συνάντηση ενημέρωσης για τα 25 νέα μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο προσωπικό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Υπηρεσίας. Οι νέοι εξεταστές αναλαμβάνουν καθήκοντα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με τις πληροφορίες για άφιξη μεγάλου αριθμού Σύρων από τον Λίβανο, ο Υπουργός ανέφερε ότι, προς το παρόν δεν υπήρξαν αφίξεις και ότι αναμένει την απάντηση του Λιβάνου στα πέντε σημεία που είχε θέσει στην επιστολή του για συνεργασία και στήριξη της χώρας, όσον αφορά στην αύξηση της ικανότητάς τους για επιτήρηση των θαλασσών. 

Συγκεριμένα, στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου, για την πρόσληψη των 25 νέων μελών είπε ότι το Υπουρείο του, υλοποιεί μια προεκλογική δέσμευση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου  Χριστοδουλίδη, για ενίσχυση και επιτάχυνση των αιτήσεων για άσυλο. «Έχουμε ήδη διπλασιάσει τους εξεταστές, με τους 25 αυτούς υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός, υπολογίζουμε να εξετάζουμε γύρω στις 2.300 τον μήνα, ενώ αυτή την στιγμή οι αιτήσεις ασύλου με την μείωση που έχουμε καταφέρει, έχουν μειωθεί γύρω στα 600-700 άτομα, μας δίνει την ευχέρεια να εξετάσουμε και τις 30,000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν όλο αυτό το διάστημα», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να μειώσουν τον χρόνο εξέτασης γύρω στον έναν με τρεις μήνες «που αποτελεί ένα αντικίνητρο για κάποιον να έρθει Κύπρο γιατί, με την εξέταση και απόρριψη, που η πλειοψηφία απορρίπτονται, τότε σταματούν και τα επιδόματα και το δικαίωμα στην αγορά εργασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τους αριθμούς αφίξεων ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναμένονται τα τελικά στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία είναι «πολύ ενθαρρυντικά».

Είπε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, από τον Απρίλη, σε σχέση με πέρσι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχθεί 50% λιγότερες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, από 12.000 σε 5.800, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι επιστροφές αιτητών στις χώρες τους, πάλι κατά 50%, από 3.200 στους 4.800. Το ίδιο ισχύει και για τον μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, είπε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια είναι να μειωθούν οι ροές και να αυξηθούν οι, επιστροφές «και αυτό προς το παρόν επιτυγχάνεται».  

Τα 25 νέα μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου ενημερώθηκαν από την Προϊστάμενη και Λειτουργούς της Υπηρεσίας για τα καθήκοντα και τους στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, αναφέρεται. Σημειώνεται ότι το νέο προσωπικό θα τύχει ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και θα αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Νοεμβρίου.