Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 63η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα . Η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο στους εορτασμούς της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας.

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια, πλήθος κόσμου χειροκρότησαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα από όλα τα όπλα και σώματα της Εθνικής Φρουράς, της αστυνομίας, των δυνάμεων πυρόσβεσης και της πολιτικής άμυνας.

Η παρέλαση ξεκίνησε με την έπαρση της σημαίας και την ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Ρίγη συγκίνησης σκορπούν οι πολεμιστές και οι ανάπηροι πολέμου.

Ακολούθησε η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άρμα μάχης Τ 8. Διελεύσεις πραγματοποίησαν και τα μαχητικά ελικόπτερα Gazelle, Agusta και Bell.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν επίσης πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Η γη σείεται  στην λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ κατά το πέρασμα των ρωσικής κατασκευής αρμάτων Τ80, των αρμάτων  ΑΜΧ 30 Β2, των τεθωρακισμένων ΛΕΩΝΙΔΑΣ,των αντιαεροπορικών πυραύλων BUK και των οχημάτων μάχης TOR Μ1.

Τις εντυπώσεις  κέρδισαν και φέτος το υπερσύγχρονο πυροβόλα ALEXANDER, αλλά και οι συστοιχίες EXOCET

Ακολούθησαν τα πεζοπόρα τμήματα υπό τους ήχους της Στρατιωτικής Μπάντας της Εθνικής Φρουράς

Προπορεύονταν 24 σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουλαμός με 18 σημαίες των Διοικήσεων του ΓΕΕΦ, Σχηματισμών και τακτικών Συγκροτημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Αναμνήσεις στους παλαιότερους ξύπνησε το πεζοπόρο με στολές, εξαρτύσεις και οπλισμό απο την δεκαετία του 1964 όπου ιδρύθηκε η ΕΦ.

Σε άψογους σχηματισμούς και με υψηλό φρόνημα οι καταδρομείς και οι έφεδροι πρασινοσκούφηδες, υπό το θρυλικό λάβαρο του «Τολμών Νικά»

Ακολούθησαν πεζοπόρα τμήματα της Αεροπορίας, του ναυτικού και των σκληροτράχηλων βατραχανθρώπων, με τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ να αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της αταλάντευτης σχέσης της Ελλάδας με την Κύπρο.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με διελεύσεις τμημάτων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Πολιτικής Αμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.