Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην έγκριση νέων σκληρότερων μέτρων για το μεταναστευτικό προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία. Το ειδικό διάταγμα, το οποίο υπεγράφη προβλέπει διαδικασίες εξπρές για τη εξακρίβωση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα.

«Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται για ανήλικο και ότι έχει γίνει ψευδής δήλωση ενώπιον δημοσίου λειτουργού, θα μπορεί να διατάσσεται απέλαση», αναφέρεται στο συγκεκριμένο μέτρο. Για τις εξακριβώσεις αυτές, όπως αποφασίσθηκε, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ.

Τι προβλέπεται για τα κλειστά κέντρα μεταναστών

Παράλληλα, ορίζεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν θέσεις σε δομές για ανηλίκους, οι νέοι ηλικίας άνω των 16 ετών θα μπορούν να μεταφέρονται σε κέντρα μεταναστών μαζί με ενηλίκους.

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά κέντρα παραμονής μεταναστών, βάσει των νέων κανόνων η χωρητικότητά τους δεν θα μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο του αριθμού που είχε οριστεί αρχικά ως ανώτατο όριο διαθέσιμων θέσεων. Για τα κέντρα ανηλίκων, η χωρητικότητα θα μπορεί να ξεπερνά μόνον κατά 50% τον αριθμό που είχε οριστεί όταν δημιουργήθηκαν.

Άλλες ρυθμίσεις

Στο σχέδιο διατάγματος, τμήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τον ιταλικό Τύπο, περιλαμβάνεται ένα μέτρο που προβλέπει ότι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ιταλία θα απελαύνονται εάν θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: in.gr