Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σχολειο μαθητες συνοδοι

Στο σπίτι και μακριά από το σχολείο, λόγω απουσίας συνοδού, παραμένει δωδεκάχρονη μαθήτρια, παρά τις μαζικές προσλήψεις νέων σχολικών συνοδών.

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι, η μητέρα του παιδιού ανέφερε πως ενώ έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα ώστε το παιδί της να ενταχθεί στην γενική αντί στην ειδική εκπαίδευση, ακόμη περιμένουν στο ακουστικό.

Δέσπω – Μητέρα παιδιού

«Το παιδί μου έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Ομόφωνα η παιδοψυχίατρος και οι φυσιοθεραπευτές της ζητούν όπως το παιδί φύγει άμεσα από το συγκεκριμένο πλαίσιο της ειδικής μονάδας και να πάει σε άλλο πλαίσιο».

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 η μητέρα ενημερώθηκε τηλεφωνικώς  από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισκεφθεί Ειδική Μονάδα ώστε να φοιτήσει εκεί το παιδί της, εντούτοις η ίδια αρνήθηκε και υπέβαλε γραπτώς το αίτημα της στο Υπουργείο Παιδείας.

Γιούλα Πιτσιάλη – Πρόεδρος Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας»

«Το αίτημα της οικογένειας είναι να μπει στη γενική τάξη και παρόλο του ότι υπάρχουν οι εκθέσεις το αρνούνται οι επαρχιακές επιτροπές».

Το Υπουργείο Παιδείας εξηγεί, σε σχετική ανακοίνωση, την ισχύουσα νομοθεσία.

«Δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού και ως εκ τούτου, λανθασμένα έχει εκληφθεί από μερίδα γονιών ότι κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχει τον/την «αποκλειστικό/ή» του/της σχολικό/ή βοηθό/συνοδό».

Το θέμα των σχολικών συνοδών τέθηκε ενώπιον και της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για μια απαρχαιωμένη νομοθεσία η οποία χρήζει άμεσης τροποποίησης.

Ανδρέας Αποστόλου – Βουλευτής ΕΔΕΚ

«Έχει κλείσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια ζωής η οποία δημιουργεί διαχωριστικά πλαίσια και δεν επιτρέπει την πλήρη ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία».

Γιώργος Καρουλας – Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, το ζήτημα αυτό είναι διαχρονικό και πρέπει να τεθεί ένα τέλος».

Μάλιστα από τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή φαίνεται ξεκάθαρα πως οι ανάγκες αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, αφού μόνο για φέτος στη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχουν 933 συνοδοί.

Χρίστος Χριστοφίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Παραδείγματα παιδιών με αναπηρία που χρειάζονται συνοδό, σήμερα μάθαμε ότι από τους πρόσθετους συνοδούς που πρόσφατα έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν διοριστεί οι μισοί μόνο».

Χρύσανθος Σαββίδη – Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Το 2021 είχαμε 314 συνοδούς στη Μέση Εκπαίδευση, το 2022  340 και το 2023 - 363.  Αυτή η τάση είναι ανοδική η μέση είναι πολύ λιγότερες η ανάγκες σε σχέση με τη Δημοτική».

Αλέκος Τρυφωνίδης – Βουλευτής ΔΗΠΑ

«Παιδί με διάγνωση με σχιζοφρένεια ενώ υπάρχει αίτημα από το σχολείο. Υπάρχει ανακοίνωση από τον αρμόδιο του Υπουργείου Παιδείας να εγγραφεί στο σχολείο χωρίς καμία βοήθεια».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας από τις δύο Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει διάλογος εφ’ όλης της ύλης, με στόχο τη βελτίωση της Ειδικής Ενιαίας Εκπαίδευσης.