Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πόπη Κανάρη

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη θα έχει συνάντηση με τους μεταμοσχευμένους ασθενείς και τους αρμόδιους συνδέσμους. Σκοπός της συνάντησης, όπως ανέφερε η Υπουργός στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, είναι να γίνει ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα και το ταξίδι της Υπουργού στο Λονδίνο με σκοπό μια χειροπιαστή συμφωνία, όπως τόνισε, που θα φέρει μια σωστή υποδομή για τους μεταμοσχευμένους.

Στόχος της μετάβασης της κ. Κανάρη στο Λονδίνο, όπως είπε η ίδια, είναι να γίνουν συμφωνίες με δύο νοσοκομεία, ούτως ώστε οι δικοί μας γιατροί αλλά και ειδικευόμενο παραϊατρικό προσωπικό να πηγαίνουν για εύλογο διάστηκα εκεί και να λαμβάνουν συγκεκριμένη εκπαίδευση. Σκοπός είναι να γίνουν οι κατάλληλες δομές ούτως ώστε οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς να μη μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη και την πρόοδο της υγείας τους.

Ακόμα, η Υπουργός Υγείας ενημέρωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στον ΟΚΥΠΥ για την προκήρυξη θέσης και πρόσληψη εξειδικευμένου γιατρού. Όπως ανέφερε η κ. Κανάρη, υπάρχει δυσκολία για την προκήρυξη διότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν αναγνωρίζει την ειδικότητα της ηπατολογίας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η αισιοδοξία πως με την κατάλληλη προκήρυξη θα μπορέσουν να συνεχίσουν για την εξεύρεση κατάλληλου ατόμου.

Απώτερος σκοπός, είπε η Υπουργός, είναι να γίνει επένδυση σε ένα αρμόδιο άτομο για να κτιστεί η κατάλληλη κλινική και να γίνει ενίσχυση από Κύπριους γιατρούς.