Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Περισσότερα από 1.200 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από ιλαρά και υποσιτισμό στους εννέα προσφυγικούς καταυλισμούς στο Σουδάν μετά τον Μάιο και δεκάδες χιλιάδες άλλα κινδυνεύουν να πεθάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

"Εξαιτίας των διαρκών επιθέσεων εναντίον των υπηρεσιών υγείας και της διατροφικής ασφάλειας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα" στο Σουδάν, η Unicef εκφράζει φόβους ότι "πολλές χιλιάδες νεογέννητα θα πεθάνουν από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου", υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών, η διατροφική ασφάλεια στη χώρα, όπου έχει ξεσπάσει μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ αντιπάλων στρατηγών, έχει δεχτεί "καταλυτικό πλήγμα".

"Κάθε μήνα, 55.000 παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία για την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού. Ωστόσο στο Χαρτούμ λειτουργούν λιγότερα από ένα στα 50 κέντρα τροφίμων και στο Δυτικό Νταρφούρ ένα στα 10", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότερα από 1.200 παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν από ιλαρά και υποσιτισμό σε εννέα προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στην Πολιτεία του Λευκού Νείλου μεταξύ 15 Μαΐου και 14 Σεπτεμβρίου.

Αυτά τα παιδιά είναι πρόσφυγες από την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, δήλωσε ο δρ. Άλεν Μάινα, επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότερα από 3.100 ύποπτα κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν επίσης κατά την ίδια περίοδο και περισσότερα από 500 ύποπτα κρούσματα χολέρας σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και κρούσματα δάγκειου πυρετού και ελονοσίας.

«Ο κόσμος έχει τα μέσα και τα χρήματα για να αποτρέψει καθέναν από αυτούς τους θανάτους που συνδέονται με την ιλαρά ή τον υποσιτισμό», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι σε δελτίο Τύπου.

«Και όμως, δεκάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα ως αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής σύγκρουσης και της έλλειψης προσοχής από τη διεθνή κοινότητα. Μπορούμε να αποτρέψουμε περισσότερους θανάτους, αλλά χρειαζόμαστε χρήματα (...), πρόσβαση σε όσους τα χρειάζονται και , πάνω απ' όλα, να μπει ένα τέλος στις μάχες», τόνισε.

Επιπλέον, η UNICEF στερείται κεφαλαίων. Ο οργανισμός έχει λάβει λιγότερα από το ένα τέταρτο των 838 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ζητήσει για να βοηθήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στη Γενεύη. «Τέτοια έλλειψη κεφαλαίων θα οδηγήσει σε χαμένες ζωές», προειδοποίησε.