Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δέσποινα Ρούσου

Το εργασιακό καθεστώς της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Δέσποινας Ρούσου, η οποία εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες στην πρωινή ραδιοφωνική ζώνη του τρίτου προγράμματος, συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, μετά τις καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως για ενδεχόμενη πρόθεση αλλαγής των καθηκόντων της.

Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη ανέφερε ότι ετοίμασε προκαταρκτική έκθεση, ζήτησε τις θέσεις του ΡΙΚ, αλλά δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις και απέστειλε και νέα επιστολή, στην οποία υπήρχαν, είπε, αντιφατικοί ισχυρισμοί. Παίρνοντας το λόγο ο  Πρόεδρος του ΡΙΚ Γιώργος Κέντας απολογήθηκε για τον χειρισμό του θέματος από το ΡΙΚ, προσωπικά στην Δέσποινα Ρούσου, προσθέτοντας ότι επανήλθε στα καθήκοντα της.

«Το ΡΙΚ εφαρμόζει τη νομοθεσία και είναι υποχρεωμένο να στηρίζει τα ευάλωτα άτομα», επισήμανε ο Γιώργος Κέντας.  

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος δήλωσε ότι δεν δέχεται τον όρο εξευτελισμός και απάνθρωπη μεταχείριση, όπως αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση της Επιτρόπου και ανακοίνωσε ότι ετοιμάστηκε έκθεση γεγονότων η οποία εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών και την κατέθεσε και στην Επιτροπή ως απόρρητη.

Ο Διευθυντής Ειδήσεων Γιαννάκης Νικολάου και η Διευθύντρια Ραδιοφώνου Κατερίνα Μηλιώτη, απέρριψαν κατηγορηματικά τις έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς που έγιναν.

Μάλιστα, ο κύριος Νικολάου ανακοίνωσε την πρόθεση του να υποβάλει την παραίτηση του και από τη θέση του και από το ΡΙΚ.

«Έχουν λεχθεί ακόμα και σήμερα στην Επιτροπή, ασύστολα ψεύδη και μισές αλήθειες, οι οποίες είναι χειρότερες. Δεν θέλω να μιλήσω δημοσίως, δεν θα πω τις δικές μου αλήθειες. Ακριβώς για να προστατεύσω τη Δέσποινα Ρούσου», τόνισε ο κ. Νικολάου.

«Εδώ και δύο εβδομάδες, υπάρχει μια ανθρωποφαγία. Έχουν λεχθεί τερατώδη ψεύδη», τόνισε η Διευθύντρια Ραδιοφώνου ΡΙΚ, Κατερίνα Μηλιώτη.

Οι δημοσιογράφοι Ελένη Βρεττού και Πόλα Σπόντα, συντονίστριες της πρωινής ζώνης στο τρίτο πρόγραμμα, ανέφεραν ότι ζήτησαν την στήριξη της Δέσποινας Ρούσου εδώ και ένα χρόνο.

Μετά την συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής κατήγγειλε διευθυντικά στελέχη για παντελή έλλειψη ευαισθησίας

« Το ΡΙΚ να εφαρμόζει τις νομοθεσίες, όπως ο νόμος και οι ανθρώπινες ευαισθησίες ορίζουν», επισήμανε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

«Υπάρχει κουλτούρα ετσιθελισμού από κάποιους», υπογράμμισε η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξήραν, τέλος, την στάση του Προέδρου του ΡΙΚ.