Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργ

Με τις διελεύσεις ανοικτά της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί 10 γαλλικών μαχητικών Rafale και F 16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ολοκληρώθηκε η τετραήμερη πολυεθνική άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ στην οποία συμμετείχαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.

Νωρίτερα το πρωί τα γαλλικά και ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια της άσκησης εντός του FIR Λευκωσίας.

Τα Rafale της πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, όπου στάθμευσαν για ανεφοδιασμό.

Φρεγάτες από την Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα που συμμετείχαν στην άσκηση, ναυλόχησαν ανοικτά της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό άμυνας επισκέφθηκε τη γαλλική φρεγάτα Chevalier Paul.

Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε την σημασία της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο τα τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι χώρες μας είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και σίγουρα αυτή η άσκηση δεν στρέφεται ενάντια στην οποιαδήποτε τρίτη χώρα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Μάλιστα προανήγγειλε αναβάθμιση και ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την ΕΕ, αλλά και για άλλους δρώντες του διεθνούς συστήματος. Γνωρίζετε ότι με τις ΗΠΑ εδώ και κάποιο διάστημα έχει ενισχυθεί πάρα πολύ η συνεργασία μας και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Με την άσκηση «Καταιγίδα της Μεσογείου» που διεξάγεται στα κατεχόμενα εδάφη και θάλασσα της Κύπρου απάντησαν Τουρκία και ψευδοκράτος στην ΕΥΝΟΜΙΑ.

Συγκεκριμένα με τη συμμετοχή θαλάσσιων, εναέριων και χερσαίων δυνάμεων, από τον κατοχικό στρατό και μονάδων από την Τουρκία πραγματοποιούνται στην περιοχή του ακρωτηρίου του Κορμακίτη γυμνάσια που προβλέπουν αποβατικής ενέργειας σε νησί.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικές εικόνες από την άσκηση.