Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Πληροφορίες για ιστοσελίδες που πωλούν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα, έλαβαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.  

Οι τρεις διαφορετικές ιστοσελίδες πωλούν μεταξύ άλλων είδη που παραπέμπουν σε φαρμακευτικά προϊόντα, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο, όπως δήλωσε η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Έλενα Παναγιωτοπούλου, καλεσμένη στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1.  

Προσεκτικό καλείται να είναι το κοινό με τα προϊόντα που πωλούνται διαδικτυακά, «ιδίως με αυτά που δεν είναι καν φάρμακα».

Σύμφωνα με το Περί Φαρμάκων Νόμο, κανένα φαρμακευτικό προϊόν δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην Κύπρο, εκτός κι εάν έχει σχετική άδεια. Ταυτόχρονα κανένα πρόσωπο εκτός από τους φαρμακοποιούς δεν μπορεί να εκτελέσει συνταγή, να πωλεί ή να προμηθεύει φαρμακευτικά προϊόντα. Τυχόν παράβαση είναι παράνομη και διώκεται, τόνισε η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. 

Όπως δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου, έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία και την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Φαρμακευτική κάνναβη

Κληθείσα να σχολιάσει την διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης, η κ. Παναγιωτοπούλου, τόνισε ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ελέγχεται πολύ αυστηρά.

Η παροχή φαρμακευτικής κάνναβης υπόκειται στον Περί Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο, ενώ προβλέπεται η συνταγογράφηση από γιατρό και έπειτα η έγκριση από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας. Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, ο δικαιούχος μπορεί να παραλάβει την φαρμακευτική κάνναβη.  

Ερωτηθείσα, η κ. Παναγιωτοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κατάχρηση της παροχής αυτής.