Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης και κατανυκτικής ατμόσφαιρας τελέστη την περασμένη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια θεία λειτουργία στον συντηρημένο πλέον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα, ανήμερα της εορτής του Αρχαγγέλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιγιαλούσης της θείας λειτουργίας προέστη ο Γιαλουσίτης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά ως ιερέας στο ναό όπου λειτουργούσε ο παππούς του παπά Γαβριήλ, μαζί με τον πατέρα Ζαχαρία. Σημειώνεται ότι οι κατοχικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στον Επίσκοπο Καρπασίας για να λειτουργήσει παρόλο του ότι είχε υποβάλει σχετικό αίτημα.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο σημειώνει πως η σχετική άδεια από τις κατοχικές αρχές δόθηκε μόλις δύο μέρες προηγουμένως, γεγονός που δυσκόλεψε τη μαζική προσέλευση κόσμου.

Σημειώνεται τέλος πως σήμερα οι Αιγιαλουσίτες που αριθμούν περίπου 4.000 είναι διασκορπισμένοι σε περισσότερες από 150 κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, ενώ άλλοι τόσοι είναι στη διασπορά σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία και αλλού.