Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δεσμοφυλακες απεργια 2

Η υποστελέχωση των δεσμοφυλάκων, ο υπερπληθυσμός και οι συνθήκες εργασίας στις φυλακές ήταν τα κύρια θέματα για τα οποία διαμαρτυρήθηκαν τη Δευτέρα μέλη του κλάδου προσωπικού φυλακών της συντεχνίας ΠΑΣΥΔΥ έξω από τις Κεντρικές Φυλακές. Οι δεσμοφύλακες, οι οποίοι κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 09:30 έως τις 11:30, ζήτησαν επίσης επίσπευση των διαδικασιών για διερεύνηση της υπόθεσης διαθεσιμότητας συναδέλφου τους για την παρουσία κρατούμενου στα επεισόδια στη Λεμεσό ενώ ήταν υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανήρτησαν πανό με συνθήματα όπως: «Όχι στις άδικες διαθεσιμότητες» και «Σεβασμός στον δεσμοφύλακα», ενώ παρών στην έναρξη της διαμαρτυρίας ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους δεσμοφύλακες και σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια για αναβάθμιση του επαγγέλματος του δεσμοφύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ανδρέας Λουκά, Οργανωτικός Διευθυντής της ΠΑΣΥΔΥ, δήλωσε ότι ο κλάδος έχει αποφασίσει την απόλυτη συμπαράσταση προς τους δεσμοφύλακες οι οποίοι κατήλθαν σε μια δίωρη στάση εργασίας και η οποία ασφαλώς δεν ενέχει την μορφή απεργίας.

Εξήγησε ότι είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία γίνεται ακριβώς για να στείλει κάποια μηνύματα και αυτά τα μηνύματα συνίστανται απλά στο γεγονός ότι ομολογουμένως αυτή η κατηγορία εργαζομένων, οι δεσμοφύλακες, εργάζονται κάτω από έντονη πίεση, υπάρχει υπερπληθυσμός στις φυλακές και αντίξοες συνθήκες.

Ο κ. Λουκά πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι συχνά πυκνά ενδέχεται να υποπίπτουν σε λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις και αυτές οι ελλείψεις αναπόδραστα πληρώνονται. «Όταν ένας δεσμοφύλακας έχει 120 κρατούμενους να επιτηρεί τη νύκτα και είναι μόνος του αυτό από μόνο του λέει πολλά», ανέφερε.

Σημείωσε ότι αυτοί που πληρώνουν τις ελλείψεις είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και είπε ότι «εμείς δεν είμαστε υπέρ της ατιμωρησίας, ούτε υπέρ του να μην εφαρμόζεται ο πειθαρχικός κώδικας, αλλά όταν συνειδητοποιούμε ότι μέσα από τον φόρτο εργασίας και τις πιέσεις, αυτοί οι συνάδελφοι οδηγούνται όχι εσκεμμένα, σε αυτά τα λάθη, αναίτια και την πληρώνουν με διαθεσιμότητες και άλλα πειθαρχικά μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να πάει το μήνυμα ότι κάποια πράγματα θα πρέπει επιτέλους να διορθωθούν».

Σε σχέση με περιστατικό κατά το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην διαθεσιμότητα δεσμοφύλακα για την παρουσία κρατούμενου στα επεισόδια στη Λεμεσό, ενώ ήταν υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Λουκά ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να ξεκαθαρίσει που και πως ενέχεται ο δεσμοφύλακας έτσι ώστε η κατάσταση να επανέλθει σε ομαλότητα.  

Σε ερώτηση εάν έχει ζητηθεί συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, για τα ζητήματα που εγείρει η συντεχνία, ο κ. Λουκά είπε ότι αυτό έχει γίνει προκειμένου να συζητηθούν ορισμένα θέματα τα οποία άπτονται της αναγνώρισης της σοβαρότητας του επαγγέλματος του δεσμοφύλακα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το επάγγελμα του δεσμοφύλακα σημειώνοντας ότι επιθυμεί τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

δεσμοφυλακες απεργια 2
δεσμοφυλακες απεργια