Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Επανεξέταση της λειτουργίας, επανακαθορισμό αρμοδιοτήτων και όρων εντολής, ακόμα και ονομασίας, όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρία της η Επιτροπή Επιλογής.

Αυτό αποφάσισε σήμερα, η σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κομμάτων, υπό την Προεδρία της Αννίτας Δημητρίου, η οποία συνήλθε εκτάκτως, μετά απο επιστολή του ΑΚΕΛ με την οποία ζητείτο ο τερματισμός λειτουργίας της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, ή και η αφαίρεση της προεδρίας από το ΕΛΑΜ

Όπως δήλωσε μετά την σύσκεψη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων της Επιτροπής, δηλαδή ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, επιλέγουν να συνεχίσουν να κάνουν χάρη στο ΕΛΑΜ και να του διατηρούν την προεδρία επιτροπής. Αλλά παρουσιάστηκαν έτοιμα να συζητήσουν την μεταφορά στην επιτροπή Εσωτερικών, της αρμοδιότητας για το μεταναστευτικό, ενώ η Ad Hoc Επιτροπή που προεδρεύει το ΕΛΑΜ, να περιοριστεί σε σχέδια νόμου και θέματα συναφή αποκλειστικά με το δημογραφικό πρόβλημα.

« Δεν είμαι καθόλου βέβαιος, εφόσον παραμείνει αυτή η επιτροπή ως έχει με προεδρία από το φασιστικό-ναζιστικό ΕΛΑΜ, ότι δεν θα συνεχίσει να παραβιάζει τον Κανονισμό και να μπαίνει σε θέματα που δεν θα είναι πλέον με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής, ξεκάθαρα, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εσωτερικών», σημείωσε ο κ. Λουκαϊδης.

Η απόφαση για μεταφορά της αρμοδιότητας και ευθύνης εξέτασης του Μεταναστευτικού στην επιτροπή Εσωτερικών, στην προεδρία της οποίας κατέχει το ΑΚΕΛ, φαίνεται να αποτελεί τη σολομώντειο λύση, ώστε να μην χρειαστεί να αφαιρέσουν προεδρίες από τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Σημειώνεται, πως την προεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος κατέχουν οι Οικολόγοι και της μεταφορών, η ΔΗΠΑ, ενώ η ΕΔΕΚ εδώ και αρκετές δεκαετίες προεδρεύει της επιτροπής Άμυνας.

 « Η Επιτροπή Επιλογής της βουλής, αυτή ήταν που καθόρισε και τις Προεδρίες. Αυτή να δώσει λύση και στο ζήτημα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε πως ζήτημα προκύπτει και με άλλες δύο Επιτροπές που δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και συζητούν θέματα που ανήκουν σε άλλες Επιτροπές, όπως η Επιτροπή Θεσμών, υπό την προεδρία του ΔΗΣΥ και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας προεδρεύει το ΑΚΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από την Επιτροπή Επιλογής θα πρέπει να επικυρωθούν και από την Ολομέλεια της Βουλής.