Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ι

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό που ως νέος  παρακολούθησα τις τελευταίες παράνομες ενέργειες και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εντός της νεκρής ζώνης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πύλας.

Λίγα χιλιόμετρα μόλις μακριά από το σπίτι μου, εν έτει 2023, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Μέχρι και σήμερα εκτυλίσσονται παράνομες, μονομερείς επεκτατικές ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος.

Δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι αυτά τα γεγονότα, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις από αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας αλλά και τις επεκτατικές της βλέψεις εντός της νεκρής ζώνης και κατ´ επέκταση στις ελεύθερες περιοχές.

 Η πρωτοφανής επίθεση εναντίον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που μόνο καταδικαστέα κρίνεται, οδήγησε στην άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τέτοιου είδους ενέργειες, εν μέσω προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, φανερώνουν δυστυχώς τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Εξυπηρετούν, εκδηλα, επιδιώξεις της Τουρκίας και παγιώνουν την απαράδεκτη θέση για λύση δυο κρατών.

 Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε τη σύσσωμη καταδίκη του κατοχικού καθεστώτος από τη διεθνή κοινότητα, γεγονός που με σωστή διπλωματία ίσως μετατρέψει την «κρίση» σε ευκαιρία, μια ευκαιρία  να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα.

Ως νέος που ζει και εργάζεται σε  ημικατεχομένη πατρίδα, τα θέματα ασφαλείας αλλά και προοπτικών ανάπτυξης της χώρας μας είναι απαραίτητα συστατικά για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Ενός μέλλοντος με όνειρα που δεν χωράει σε μοιρασμένες πατρίδες.

 Ένα πρόβλημα δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται ούτε να παραμένει στάσιμο μετά από τόσα χρόνια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη παράνομη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών ενός ευρωπαϊκού κράτους εν έτη 2023.

Το επόμενο διάστημα μετά τις προεδρικές εκλογές σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, σε ένα σκηνικό που αναδιαμορφώνεται από στιγμή σε στιγμή και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, μια χαραμάδα αισιοδοξίας για μια ακόμα ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ίσως προκύψει τελικά.

Είναι ακριβώς η στιγμή που ως νέα γενιά έχουμε την απαίτηση από το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα επιτρέπει στον κάθε ένα από εμάς να μπορεί να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία σε μια ελεύθερη Κύπρο.