Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν

Ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το σκάνδαλο «Pipigate» που αμαυρώνει την εικόνα του, αφού καλεσμένοι στο γενέθλιο πάρτι του φέρεται να ούρησαν σε περιπολικά της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των γενεθλίων του για τα 50ά του γενέθλια στις 14 Αυγούστου, καλεσμένοι του ούρησαν σε περιπολικά της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένα κοντά στο σπίτι του υπουργού, την ώρα που ένας άλλος καλεσμένος τραβούσε φωτογραφίες.

Αρχικά, το γραφείο του Βέλγου υπουργού εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι ο βαν Κουίκενμπορν «αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά» και ότι ο ίδιος δεν ήταν «παρών» τη στιγμή του συμβάντος ή ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί.

Ωστόσο, βίντεο που έλαβε τη Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο «VRT» αφήνει να εννοηθεί ότι, ο Βέλγος υπουργός πιθανόν ήξερε για το περιστατικό, καθώς βρισκόταν έξω από το σπίτι του, εκείνη την ώρα. Και όχι μόνο αυτό.

Στο σχετικό βίντεο, ο Βέλγος υπουργός φαίνεται να περπατά έξω από το σπίτι του, γύρω στις 4 το πρωί, ώρες αφότου οι καλεσμένοι του είχαν ουρήσει στο αστυνομικό όχημα.

Στη συνέχεια όμως, ο ίδιος φέρεται να στέκεται στο πεζοδρόμιο, να γέρνει και να «προσποιείται ότι ουρεί», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «VRT».

Xθες, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου «Pipigate» δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έκανε ότι ουρούσε αλλά ότι προσποιούνταν πως έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα...».

Τρεις από τους καλεσμένους στο πάρτι του απαθανατίστηκαν από κάμερες παρακολούθησης να ουρούν σε βαν της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένα στο σπίτι του υπουργού.

Το περιστατικό -που ονομάστηκε «Pipigate» στο διαδίκτυο- προκάλεσε κύμα επικριτικών σχολίων από αστυνομικά συνδικάτα και άλλους πολιτικούς.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία του Βελγίου τόνισε ότι θα διενεργήσει έρευνα για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι «VTM», το βράδυ της Δευτέρας, ο Βαν Κουίκενμπορν υποστήριξε ότι είναι αβάσιμο το συμπέρασμα ότι γνώριζε τι είχαν κάνει οι καλεσμένοι του με βάση τα πλάνα που δείχνει το βίντεο.

Ο ίδιος καλείται αύριο το απόγευμα να εξηγήσει τι συνέβη στο γενέθλιο πάρτι του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, υποστηρίζει ο πρόεδρος της επιτροπής, Κριστιάν Βαν Βάρενμπεργκ, όπως αναφέρει το «Politico».

Ο Βέλγος υπουργός βρίσκεται υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας σχεδόν επί ένα χρόνο, αφού έγινε στόχος σοβαρών απειλών από ναρκέμπορους και μιας αποτυχημένης απόπειρας απαγωγής.

Πηγή: Protothema.gr