Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυγ

Πέραν των δυο χιλιάδων ατόμων υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (επαρχιακή διοίκηση) στη Λεμεσό, στέλνοντας μηνύματα κατά του φασισμού και των ρατσιστικών συμπεριφορών σε βάρος μεταναστών. Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για αντιμετώπιση των επεισοδίων αλλά και τις πολιτικές της προηγούμενης διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ κάλεσε όλους να αντισταθούν στην ακροδεξιά βία.

Η αντιφασιστική εκδήλωση, που οργάνωσε το ΑΚΕΛ, ξεκίνησε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός μας, κάθε εργαζόμενος είναι σύμμαχος μας», «Ούτε στη Λεμεσό, ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής, ανέφερε πως κάποιοι και κάποιες, «κρατώντας μια ουδέτερη και ποντιοπιλατική στάση μπροστά στην επέλαση της ακροδεξιάς, δηλώνουν ότι οι συγκεντρώσεις γενικά, δήθεν χύνουν λάδι στη φωτιά, αντιδρώντας για την αποψινή μαζική, μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό».

Εμείς όμως, συνέχισε, «δεν κτυπούμε κανέναν, εμείς δεν καταστρέφουμε περιουσίες, δεν μισούμε συνανθρώπους μας», σημειώνοντας πως «η αποψινή εκδήλωση στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά χωρίς να απειλεί κανέναν, ειρηνικά, μαζικά, έτσι όπως ξέρουν οι προοδευτικοί δημοκρατικοί άνθρωποι που θέλουν να είναι και να λέγονται άνθρωποι».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως οι πολίτες απαιτούν από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του,  «η οποία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα επεισόδια μίσους και τα πογκρόμ», να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες των απλών ανθρώπων. Ζητούν, επίσης, συνέχισε, αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας, «όπως την είδαμε να εκτυλίσσεται στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, με θύματα ντόπιους και ξένους».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, οφείλει να στείλει στη δικαιοσύνη όσους οργάνωσαν, πρωταγωνίστησαν και ενέχονται στα επεισόδια και υπέδειξε πως θα κριθεί για την πολιτική της βούληση να τιμωρήσει παραδειγματικά και να αποτρέψει επανάληψη τέτοιων επεισοδίων.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλείται να καταγράψει τις ζημιές των βανδαλισμών στον μόλο Λεμεσού και στη Χλώρακα και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και να αντιμετωπίσει τα fakenews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο «και τα οποία λειτουργούν σαν σπίθα για να προκαλούνται ρατσιστικές εκρήξεις».

Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό «το οποίο είναι σύνθετο, πολυεπίπεδο και απαιτητικό», ενώ τόνισε πως η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής, όχι μόνο προκαλεί πολλά από τα προβλήματα, αλλά συνεχώς τα οξύνει και τα ανατροφοδοτεί με τους Κύπριους και ξένους να πληρώνουν τις συνέπειες.

Λέγοντας πως τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες ήταν απολύτως προβλεπτά και ότι «το αβγό του φασιστικού φιδιού για χρόνια επωαζόταν», ο Στέφανος Στεφάνου επέκρινε την προηγούμενη διακυβέρνηση Αναστασιάδη για τη μη λήψη επαρκών μέτρων και την μη εφαρμογή συγκροτημένων πολιτικών, όπως είπε.

«Ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη συναίνεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτες γραμμής, όπως είναι η Κύπρος, δεν έλαβε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για να χειριστεί τις μεταναστευτικές ροές», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως «τα αποτελέσματα της ανικανότητας και της απροθυμίας τους να χειριστούν ορθολογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς δογματισμούς το μεταναστευτικό, στέκονται ολοζώντανα μπροστά μας, στην Πουρνάρα, στην Χλώρακα, στη Λεμεσό».

Έκανε ακόμη λόγο για μια κατάσταση που εκτραχυνόταν από «τις ερωτοτροπίες της συναγερμικής κυβέρνησης, κομμάτων και ΜΜΕ με το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ και ευρύτερα, την ακροδεξιά». «Μαζί ανάπτυσσαν μια ρητορική που έβαζε σε τροχιά σύγκρουσης τους Κύπριους με τους μετανάστες, καλλιεργώντας τον φόβο και το μίσος, χρησιμοποιώντας το ψέμα, την κινδυνολογία και την εκμετάλλευση υπαρκτών προβλημάτων», πρόσθεσε.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, υπογράμμισε, είναι άμεση, επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένη πολιτική για το μεταναστευτικό και διαμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να το απαιτεί, να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και να βρίσκεται εκεί που είναι τα προβλήματα.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη πως το ΑΚΕΛ θα περιοδεύσει μεθαύριο Τετάρτη στη Χλώρακα, όπου θα συναντήσει αρμόδιους φορείς και κατοίκους της περιοχής και μαζί με το Λαϊκό Κίνημα, θα συνεχίσει να βρίσκεται απέναντι στην ακροδεξιά βία.

Στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, συνέχισε, η κυπριακή κοινωνία έζησε στιγμές ντροπής, εικόνες που θυμίζουν ό,τι πιο σκοτεινό, ό,τι πιο σάπιο και απάνθρωπο έζησε η ανθρωπότητα σε άλλες εποχές και έστειλε το μήνυμα πως απέναντι στις κουκούλες και τα ρόπαλα, η συλλογική δύναμη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, έχει αποφασισμένα βλέμματα και υψωμένες γροθιές.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η ηθοποιός Μέλανη Στέλιου η οποία εξέφρασε την ντροπή της για τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη της και σημείωσε επανειλημμένα πως αυτοί που συμμετείχαν στα επεισόδια δεν ήταν χούλιγκαν, αλλά «ακροδεξιοί φασίστες εθνικιστές που εξέθρεψε το πολιτικό και εκπαιδευτικό σύστημα με το αφήγημα Κύπρος Γη Ελληνική».

Αυτοί που κρατούσαν πανό που έγραφε πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι μετανάστες, συνέχισε, ξεχνούν πως οι γονείς μας, οι παππούδες μας κάποτε υπήρξαν μετανάστες και αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή σε μια ξένη χώρα.

Η εκδήλωση, την οποίαν περιφρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη,  ολοκληρώθηκε ειρηνικά με τραγούδια με αντιφασιστικά μηνύματα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Συριακής κοινότητας, μοίραζε τα πιο κάτω φυλλάδια στα οποία αναφέρουν συγκεκριμένα πως, «σήμερα συγκεντρωνόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα άκρως σοβαρό. Τα πρόσφατα περιστατικά βίας  κατά των προσφύγων στην αγαπημένη μας Κύπρο».

ηγω

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

ΚΘΥ
ΞΥΤ
ΤΡ
ΘΤΡ
Υ5Ε
ΥΕΡ
φυ
τ