Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η νόσος των δυτών απειλεί συχνά όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις, είτε επαγγελματικά είτε για διασκέδαση. Μπορεί να εκδηλωθεί και στον πιο έμπειρο δύτη αν δεν προσέξει ή αν από υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του παραβλέψει τους κανόνες ασφαλείας. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση καταδυτικών ατυχημάτων που αφορούν καταδύσεις αναψυχής αλλά και στρατιωτικές επιχειρήσεις (από εκπαίδευση υποβρύχιων καταστροφών έως ατύχημα σε υποβρύχιο ξένης χώρας σε κυπριακά ύδατα). Καταδυτικά ατυχήματα παρατηρήθηκαν στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε λιμενικά έργα, καθώς και σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών.

Η «νόσος των δυτών»

Η πλειοψηφία των ατόμων που εμπλέκονται σε καταδυτικά ατυχήματα παρουσιάζει συμπτώματα της «νόσου των δυτών», μίας μόνιμης απειλής για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις και χρήζουν θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο. Η «νόσος των δυτών» αφορά στην δημιουργία φυσαλίδων αζώτου, κατά την ανάδυση. Αυτό συμβαίνει γιατί το άζωτο όταν βρεθεί από συνθήκες υψηλής πίεσης στον βυθό, σε συνθήκες χαμηλής πίεσης στην επιφάνεια, δεν προλαβαίνει να διαλυθεί στο αίμα του δύτη και δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα. Οι φυσαλίδες αυτές φράζουν τα μικρότερα αγγεία του οργανισμού και ανάλογα το μέρος της βλάβης και του μεγέθους αυτής εμφανίζονται και ανάλογες εικόνες. Φυσαλίδες σχηματίζονται επίσης και μέσα στους ιστούς, υπάρχουν δηλαδή και μέσα αλλά και έξω από τα αγγεία.

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

Η θεραπεία της νόσου των δυτών γίνεται με Υπερβαρικό Οξυγόνο ή Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία (ΥΒΟ) που είναι η μέθοδος χορήγησης 100% οξυγόνου σε περιβάλλον πίεσης μεγαλύτερης της ατμοσφαιρικής. Η χορήγηση του οξυγόνου γίνεται μέσα σε ειδικούς θαλάμους και η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του θαλάμου γίνεται με την είσοδο πεπιεσμένου αέρα, ενώ στους ασθενείς χορηγείται το οξυγόνο μέσω ειδικής μάσκας προσώπου. Η λειτουργία γίνεται στη βάση ενός προκαθορισμένου προγράμματος, με τη συμβολή εκπαιδευμένου προσωπικού που παρακολουθεί τον ασθενή και μπορεί να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα, όπως και όπου απαιτείται.

Αντιμετώπιση γάγγραινας και δηλητηρίασης

Το υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιήθηκε, αρχικά, στη θεραπεία της ασθένειας αποσυμπίεσης, ενώ πλέον αξιοποιείται για αντιμετώπιση κι άλλων νοσηρών καταστάσεων, όπως γάγγραινα και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα μοναδικά τμήματα που προσφέρουν την θεραπεία

Στην Κύπρο τα μοναδικά πλήρως εξοπλισμένα Τμήματα που βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, είναι το Τμήμα Καταδυτικής Ιατρικής και Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας Γενικού Νοσοκομείου Πάφου του ΟΚΥπΥ και το Τμήμα Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ. Τα δύο Τμήματα διαθέτουν Θάλαμο Αποσυμπίεσης και προσφέρουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Πλήρης υποστήριξη

Τα Τμήματα αποτελούν πυρήνα συγκεντρωμένης εμπειρίας σε αντικείμενα Ιατρικών των καταδύσεων. Σημαντικό στοιχείο που κάνει τα 2 Τμήματα να αποτελούν τα μοναδικά του είδους τους στην Κύπρο είναι η 24ωρη υποστήριξη των ατυχημάτων που χρήζουν θεραπείας με ΗΒΟ (Emergency Services). Η υποστήριξη αυτή γίνεται με τις καλύτερες προδιαγραφές, εντός ενός οργανωμένου νοσοκομειακού χώρου, με αδιάλειπτη λειτουργία και πλήθος ιατρικών και νοσηλευτικών λειτουργών, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων -ΤΑΕΠ, Ακτινολογικό Εργαστήριο, Χημείο,

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας/ΜΕΘ, κ.ά.- που μπορούν να συνδράμουν στην πλήρη αντιμετώπιση ενός ιατρικού συμβάντος.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση ραντεβού με το Τμήμα Καταδυτικής Ιατρικής και Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας Γενικού Νοσοκομείου Πάφου του ΟΚΥπΥ, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26803114 και 26803486 ή να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://shso.org.cy/clinic/ypervariki-oxygonotherapeia/.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση ραντεβού με το Υπερβαρικό Τμήμα του ΓΝ Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 23200200 και 23200085, ή να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://shso.org.cy/clinic/ypervariko/.

1