Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η συμβολή των τοπικών αρχών στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων της κοινότητας Πάνω Πολεμιδιών και της μετονομασίας της σε «Μίκης Θεοδωράκης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν θα είναι πιο βιώσιμοι οικονομικά και πιο αυτόνομοι, προς όφελος των πολιτών, ενώ υπέδειξε πως η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος της ακαταλληλότητας των προσφυγικών οικισμών και προχωρά με εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης των Τ/κ περιουσιών.

Στον χαιρετισμό του, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε αρχικά στην μετονομασία της αίθουσας, η οποία όπως είπε, «αποτελεί ένα βήμα αναγνώρισης και απόδοσης του δέοντος φόρου τιμής στον μεγάλο παγκόσμιο Έλληνα, Μίκη Θεοδωράκη, τον σπουδαίο συνθέτη, πολιτικό και συγγραφέα που με το έργο του έχει σφραγίσει την ταυτότητα του ελληνισμού, αφήνοντας ανεξίτηλο το ίχνος του στους χώρους της μουσικής, του πολιτισμού και της ιστορίας μας».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πρωτοβουλίες όπως η ανακαίνιση του χώρου που θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, προσθέτουν αξία στους στόχους της ανάπτυξης και της προόδου και τόνισε ότι «η συμβολή των τοπικών αρχών στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα αυτού σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική».

«Είναι γι αυτό το λόγο, που η νέα νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των δήμων από την 1η Ιουλίου του 2024, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέτει ξεκάθαρα στις αρμοδιότητες των δήμων την εφαρμογή πολιτικών», που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, συνέχισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι με τη σύσταση των νέων δήμων, αυτοί θα είναι πιο βιώσιμοι οικονομικά, θα λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτονομία από το κεντρικό κράτος, ενώ οι πολίτες θα απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη και ποιοτικότερες υπηρεσίες μέσα σε ένα πλέγμα εξέλιξης και προόδου.

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως με την ένταξη της κοινότητας στον νέο Δήμο Πολεμιδιών, δίνεται μία νέα προοπτική, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εκτοπισθέντες, με αφορμή το γεγονός πως αποτελούν το 85% της κοινότητας.

Για την Κυβέρνηση, πρόσθεσε, μια σημαντική παράμετρος παραμένει το ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής, για τον προσφυγικό κόσμο «που έχει σηκώσει στους ώμους του το τεράστιο φορτίο από τις επιπτώσεις που έφερε μαζί της η τουρκική εισβολή».

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, που η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της να επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα που αφορά στην ακαταλληλότητα προσφυγικών οικισμών, με το Σχέδιο «ΚτίΖω» σε μια προσπάθειά να διασφαλίσει, τόσο μια ασφαλή, όσο και μια αξιοπρεπή και βιώσιμη διαμονή.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι ψηλά κατατάσσεται και η επανεξέταση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισθέντες, αλλά και της επιδότησης των ενοικίων, με στόχο την εφαρμογή αναθεωρημένων, εντός του 2023.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, πως «προχωρούμε και με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης των Τ/κ περιουσιών, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με αξιοκρατία, διαφάνεια και ισονομία τις ανάγκες των προσφύγων μας».

Τέλος, συνεχάρη τις κοινοτικές αρχές για τις προσπάθειες τους, όπως είπε, για ανάπτυξη και πρόοδο και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της ανακαίνισης της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης».