Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βασιλική κασσιανίδου

Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα, Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Λίνα Κασσιανίδου με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης της Υφυπουργού στην Αθήνα, η οποία αποτελεί και την πρώτη της στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, ενώ επιπλέον συζητήθηκε και η ανανέωση του Μνημονίου Πολιτιστικής Συνεργασίας, στο οποίο να αποτυπώνονται οι νέοι τομείς αιχμής και κοινού ενδιαφέροντος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.

Θεωρήθηκε επιτακτική η συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, για την οποία η Ελλάδα ήδη επεξεργάζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με ορίζοντα υλοποίησης  το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, συναποφασίστηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για τη μελλοντική διεύρυνση της συνεργασίας με τη συμμετοχή Υπουργείων Πολιτισμού και άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμη, συμφωνήθηκε η μεταφορά καλών πρακτικών, που εφαρμόζει η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, όπως τα Οργανωμένα Πληροφοριακά Συστήματα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Κινητών Ευρημάτων, καθώς και η ένταξη έργων πολιτισμού εκ μέρους της Κύπρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, «ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της κυπριακής πλευράς για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα παραγωγής ακριβών αντιγράφων πολιτιστικών αγαθών, οπότε συμφωνήθηκε η συνεργασία του Υφυπουργείου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)».

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση εργασίας ήταν το θεσμικό πλαίσιο δωρεών και χορηγιών σε έργα πολιτισμού, η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση του τομέα της χειροτεχνίας, η συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ, καθώς και η συμπερίληψη στο θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, Ελλήνων συγγραφέων, των οποίων τα βιβλία εκδίδονται στην Κύπρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων των δύο χωρών.