Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κουνουπια

Περιστατικό του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Κύπρο, με τις αρμόδιες υπηρεσιές να προχωρούν σε εντατικοποίηση ψεκασμών σε περιοχές που επισκέφθηκε και διέμενε το περιστατικό τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η διάγνωση του περιστατικού έγινες χθες (31/08), μέσω της διαδικασίας ελέγχου αίματος για σκοπούς αιμοδοσίας.

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνου, από το συγκεκριμένο πρόσωπο λαμβάνεται πλήρες ιστορικό, για να προχωρήσουν εντατικά οι ψεκασμοί σε περιοχές που κινείτο και διέμενε τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Τόνισε ωστόσο, πως κάθε χρόνο οι Ιατρικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε ανθελονοσιακό πρόγραμμα, το οποίο πέραν των ψεκασμών, περιλαμβάνει και έλεγχο όλων των δειγμάτων αίματος που λαμβάνονται για σκοπούς αιμοδοσίας, για διάστημα πέντε μηνών.

Αναφορικά με τη νόσο του Δυτικού Νείλου, η κα Κωνσταντίνου ανέφερε ότι μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά, με τη νόσο να ενδημεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάνει ένα κύκλο περίπου τριών εβδομάδων και ακολούθως μπαίνει σε ύφεση.

Σε σχέση με τα συμπτώματα, ανέφερε ότι ένα 80% περίπου των ποσοστών είναι ασυμπτωματικά, ένα ποσοστό περίπου 19% έχει ελαφρά συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης (πονοκέφαλο, μυαλγία, αδιαθεσία, πυρετό), και ένα ποσοστό περί 1% παρουσιάζει βαριά νευρολογική εικόνα (συμπτώματα μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδας), τα οποία συνοδεύονται από έντονο πονοκέφαλο, πυρετούς και θόλωση της διάνοιας.