Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιόγραφοι

Την ελπίδα ότι στις αρχές του 2024 θα γίνει η πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τις αποφάσεις του Eurogroup στο πλαίσιο της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας το 2013, εξέφρασε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Σταύρος Γιαλλουρίδης, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2024 θα περιληφθεί πίστωση €50 εκατ για το αποθεματικό του ταμείου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό, ο κ. Γιαλλουρίδης ανέφερε επίσης ότι μέχρι τέλος του έτους θα τεθεί σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να υπάρξει εξακρίβωση του ποσού, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γιαλλουρίδη, προεκλογικά εκτιμόταν γύρω στα €2 δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης διαθέτει αποθεματικό €110 εκατ.

«Σήμερα συζητήσαμε ξανά αυτά που μας είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά, το θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης μέχρι τέλος του χρόνου θα μπει σε τροχιά λειτουργίας και το θέμα της πλατφόρμας θα τελειώσει και επιτέλους θα γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό που πρέπει να δοθεί πίσω στους δικαιούχους, στους κατόχους αξιογράφων και στους μετόχους και στους κουρεμένους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γιαλλουρίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα τελειώσει αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, για να γίνουν οι αιτήσεις και να αρχίσει η εκταμίευση των πρώτων ποσών πίσω στους δικαιούχους.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί για το ποσοστό της αποζημίωσης που θα τους δοθεί, ο κ. Γιαλλουρίδης ανέφερε πως με το καλό να αρχίσει η εκταμίευση επιτέλους, να μπει το νερό στα αυλάκι και ελπίζω να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση «γιατί η ληστεία έχει γίνει προς εμάς από γνωστούς ενόχους».

«Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις, μας έχουν κλέψει μόχθους και ιδρώτα μια ζωής, εμείς τα είχαμε καταθέσει στις τράπεζες μας, όχι στις Σεϋχέλλες, όχι στην Ελβετία και όχι σε εξωτικούς προορισμούς», είπε.

Ερωτηθείς αν θα κατατεθούν χρήματα στο ταμείο, το οποίο διαθέτει λογιστικό υπόλοιπο, είπε πως ο ίδιος ελπίζει «να γίνουν και πραγματικοί οι αριθμοί και αναμένουμε να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό ακόμη €50 εκατ το λιγότερο».

«Θα θέλαμε περισσότερα ούτως ώστε να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα και την κρατική γη και επιτέλους να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις, θέλω να ελπίζω αρχές του 2024», πρόσθεσε.

Όπως είπε, προεκλογικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συνολική αποζημίωση γύρω στα €2 δισεκατομμύρια, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει τις επιφυλάξεις του γιατί το ποσό αυτό υπολογίστηκε με «ταχυδακτυλουργικούς τρόπους».

«Γιατί αν τελικά αποδειχτεί ότι είναι πολύ περισσότερα, €7, €8 €9 δισ., άλλα γνωρίζαμε προεκλογικά, ε τότε μιλάμε ότι πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα είναι μετά από 300 χρόνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αν το ποσό είναι πέραν των €2 δισ. θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του κονδυλίου που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μηδενισμός δικαστικών εξόδων

Παράλληλα, ο κ. Γιαλλουρίδης είπε πως ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλήσει με τη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να μηδενιστούν οι απαιτήσεις προς τους κατόχους αξιογράφων, αναφορικά με αγωγές κατά της Δημοκρατίας (Κυβέρνηση και ΚΤΚ) στα Δικαστήρια, τις οποίες, όπως είπε, τους ζήτησαν να αποσύρουν.

Όπως ανέφερε, ενώ αρχικά τους είχαν προτρέψει να καταχωρήσουν αγωγές στα Δικαστήρια, ακολούθως τους ζήτησαν να τις αποσύρουν και τώρα, τους ζητείται από τη Νομική Υπηρεσία όπως καταβάλουν δικαστικά έσοδα €1.500 με €1.600 ο καθένας.

«Είναι ντροπή να σπρώξει το κράτος να κινούμε αγωγή, να μας ζητά το κράτος να αποσύρουμε υποχρεωτικά βάσει του περί εταιρειών νόμου τις αγωγές μας και να μας απειλεί σε εισαγωγικά αν δεν πληρώσουμε €1.500 - €1.600 ο κάθε κάτοχος αξιογράφων προς το κράτος προς τη Γενική Εισαγγελία τότε θα πάρουν μέτρα εναντίον μας», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ το συνολικό ποσό αξιογράφων που μετατράπηκαν σε μετοχές (μηδενίστηκαν) σε Τράπεζα Κύπρου και πρώην Λαϊκή Τράπεζα ανερχόταν σε €1,4 δισ, ποσό που περιλαμβάνει και θεσμικούς επενδυτές.