Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΣΑΗ

Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν μια από τις Συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει εδώ και καιρό αναφορικά με την ύπαρξη παραγόντων που επιδιώκουν την ανατροπή ή/και την ακύρωση της διαδικασίας μετάβασης στην πλήρη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Είναι εμφανές πως οι θέσεις της εν λόγω Συντεχνίας σε σχέση με την υιοθέτηση του Μοντέλου Μοναδικού Αγοραστή, στοχεύουν στην εξάλειψη των Ανεξάρτητων Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στην εξασφάλιση μονοψωνιακής ισχύος από την ΑΗΚ (εφόσον θα καταστεί ο μοναδικός αγοραστής ΑΠΕ-Η). Απώτερος σκοπός είναι η στεγανοποίηση και προστασία της ΑΗΚ από τις ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκηθούν από τους Ανεξάρτητους Προμηθευτές με την πλήρη εφαρμογή της ανταγωνιστικής αγοράς αφού θα είναι σε θέση να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης Αγοράς γι’ αυτό και η συνέχιση λειτουργίας της εν λόγω αγοράς στην πραγματικότητα ευνοεί την ΑΗΚ. Επομένως, ο υπαινιγμός της Συντεχνίας ότι κερδισμένοι από την χρονική επέκταση λειτουργίας της Μεταβατικής Ρύθμισης Αγοράς είναι οι Ανεξάρτητοι Προμηθευτές γίνεται προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών οι οποίοι είναι και οι μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ουσιαστική δυνατότητα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζαμε εάν η ΑΗΚ ή/και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας υιοθετούν τις θέσεις της εν λόγω Συντεχνίας.

Το μοντέλο του Μοναδικού Αγοραστή δεν είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχος που η ΡΑΕΚ επέλεξε και η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε από το 2015. Τυχόν αλλαγή πλεύσης μετά από 8 χρόνια ανατρέπει τους πολυετείς σχεδιασμούς για μετάβαση στην πλήρη ανταγωνιστική αγορά, με μόνη κερδισμένη την ΑΗΚ η οποία έτσι θα διατηρήσει την υπερδεσπόζουσα θέση της. Πέραν τούτου, η εφαρμογή του Μοντέλου Στόχος αποτελεί προϋπόθεση που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αντλήσει πόρους, μεταξύ άλλων, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο ΣΑΗ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη διαχρονική θέση ότι το Μοντέλο Στόχος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και για το σκοπό αυτό καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες να συμβάλουν ενεργά, με διαφάνεια και ειλικρίνεια, προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας οφείλει να σχεδιάζει πολιτικές που να διευκολύνουν την μετάβαση στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού η οποία αποτελεί το εχέγγυο για τα μακροπρόθεσμα οφέλη που σίγουρα θα προκύψουν στον τελικό καταναλωτή. Οι ενδεχόμενες εναλλακτικές προσεγγίσεις ή/και παλινδρομήσεις θα έχουν αναμφισβήτητα καταστροφικές συνέπειες και παρενέργειες.