Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΜ

Σε ενεργό μέτωπο στην περιοχή «Λατομεία Φράγκου» στην Πάρνηθα, βρέθηκε η κυπριακή αποστολή με την άφιξη της στην Ελλάδα. Αποτελείται από 31 πυροσβέστες, μέλη της Πολιτικής Άμυνας και την Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων HART της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Μάχη με τις φλόγες δίδουν στα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης και τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.

Δεύτερη αποστολή, με πεζοπόρα τμήματα, απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Η κυπριακή αποστολή αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας το πρωί, με τον Αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο και την Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου να δίδουν τις τελευταίες οδηγίες για την δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή στην Ελλάδα.

«Αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής στην Ελλάδα παραλήφθηκε εκεί από αξιωματικό του ελληνικού πυροσβεστικού σώματος και κατευθύνθηκαν απευθείας για να επιχειρήσουν σε δύο διαφορετικές περιοχές στην Πάρνηθα» αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Η αποστολή από την Κύπρο αποτελείται από 31 άτομα. Δεκατρείς πυροισβέστες, 13 από Πολιτική Άμυνα και 5 από Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

«Χθες μόλις είχε υποβληθεί αίτημα και ζητούσε βοήθεια για επίγειες δυνάμεις, ανταποκριθήκαμε άμεσα με μια ομάδα 13 ατόμων σαν Πολιτική Άμυνα, είναι ένα μόνιμο στέλεχος με εθελοντές», είπε η Διοικήτρια Πολιτικής Άμυνας Μαρία Παπά.

Η κυπριακή αποστολή θα διαμένει στην Αστυνομική Ακαδημία Αξιωματικών στο Δήμο Αχαρνών. Ενώ και η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα ήρθε σε επαφή μαζί τους για ενδεχόμενη υποστήριξη κατά την εκεί παραμονή τους.

Την ίδια ώρα τα δύο πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών, συνεχίζουν να επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη για τέταρτη μέρα, δίνοντας μάχες με τις φλόγες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

«Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, υπάρχουν αρκετές εστίες απλά είναι πιο διαχειρίσιμες και επιχειρούμε συνεχώς με ρίψεις νερού για να τις περιορίσουμε όσο μπορούμε, επειδή στην περιοχή δεν μπορούν να εισέλθουν επίγειες δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση ως επί το πλείστον είναι τα πτητικά μέσα που επιχειρούν» δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής αποστολής Γιάννος Σταύρου.

«Ξεκινούμε από τις έξι το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ. Αυτός είναι ο χρόνος πτήσεων. Κάνουμε περίπου 9 ώρες στον αέρα με περισσότερες από 36 με 38 ρίψεις νερού. Είναι επίπονη δουλειά, είναι συνεχής».

Οι δύο αποστολές από την Κύπρο θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι την κατάσβεση όλων των πυρκαγιών.