Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γτυφτ

Για θέματα άμυνας ενημέρωσαν, κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς, σε κλειστή συνεδρία, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτο Ζερβάκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους συνέδρους σχετικά με το όραμα και την αμυντική στρατηγική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και ανέλυσε, ταυτόχρονα, τους σχεδιασμούς σε ότι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδίασε και η υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών που έχει συνάψει η Εθνική Φρουρά και υλοποιεί με ξένες χώρες.

Ο Υπουργός εστιάστηκε ιδιαίτερα στην ανάλυση των παραμέτρων της συνεργασίας, στα πλαίσια του State Partnership Program (SPP) με την Εθνοφρουρά του New Jersey, ενώ ανέφερε πως η πρώτη ενέργεια στα πλαίσια αυτού του προγράμματος είναι η κάθοδος στην Κύπρο μιας ομάδας εκπαιδευτών από το New Jersey που εκπαιδεύουν σε θέματα Πρώτων Βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Ο Υπουργός Άμυνας, επίσης, έκανε αναφορά και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του Προγράμματος εκκένωσης ξένων πολιτών από εμπόλεμες περιοχές.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΚΥΠΕ, ο κ. Γιωργάλλας ανέλυσε και τις παραμέτρους της συμφωνίας ACSA (Acquisition and Cross Servicing Agreement), το οποίο είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ για παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης προσωπικού και μέσων.