Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην τροποποίηση των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Gardasil) προχωρεί η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναφέρει συγκεκριμένα ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2024 το εμβόλιο θα χορηγείται σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών.

Με αφορμή την απόφαση, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα του εμβολίου Gardasil, σε περίπτωση που το παιδί είναι ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, τότε για τον πλήρη εμβολιασμό του απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 6 μηνών.

Σε περίπτωση που το παιδί είναι  ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών, απαιτούνται 3 δόσεις για τον πλήρη εμβολιασμό του, με τη 2η και την 3η δόση να χορηγούνται 2 και 6 μήνες αντίστοιχα, μετά τη χορήγηση της 1ης.

Διευκρινίζει ακόμα ότι σε περίπτωση που το παιδί  έχει ήδη ξεκινήσει το εμβολιαστικό σχήμα έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή θα το ξεκινήσει από σήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, δύναται να το ολοκληρώσει, ακόμα και αν οι επόμενες δόσεις δεν εμπίπτουν στα ηλικιακά όρια, που θα είναι σε ισχύ κατά την περίοδο εμβολιασμού.

Για παράδειγμα, εάν παιδί ηλικίας 14 ετών εμβολιάζεται στις 10/09/2023 με την 1η δόση του εμβολίου Gardasil, η δόση χορηγείται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ακολουθεί η 2η δόση του εμβολίου 6 μήνες μετά την 1η, δηλαδή στις 10 Μαρτίου του 2024. Δεδομένου ότι η 1η δόση χορηγήθηκε στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, το παιδί θα λάβει και τη 2η δόση χωρίς οικονομική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι στις 10 Μαρτίου του 2024 δεν πληροί τα κριτήρια για έναρξη εμβολιασμού έναντι του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων μέσω του ΓεΣΥ.

Αντίστοιχα, ισχύει και στις περιπτώσεις στις οποίες το παιδί ξεκινάει τον εμβολιασμό σε ηλικία 15 ετών και άνω και επομένως απαιτούνται τρεις δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Όσον αφορά στην περίοδο από την 01 Ιανουαρίου του 2024 και έπειτα, σε περίπτωση που η 1η δόση χορηγηθεί εντός του ηλικιακού εύρους των 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών, το παιδί δύναται να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ακόμα και αν κατά τη χορήγηση της 2ης δόσης, η ηλικία του υπερβαίνει τα 13 έτη και τις 364 ημέρες.

Για παράδειγμα, εάν παιδί ηλικίας 13 ετών και 300 ημερών εμβολιάζεται στις 15 Ιανουαρίου του 2024 με την 1η δόση του εμβολίου Gardasil, η δόση χορηγείται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ακολουθεί η 2η δόση του εμβολίου 6 μήνες μετά την 1η, δηλαδή στις 15 Ιουνίου του 2024. Δεδομένου ότι η 1η δόση χορηγήθηκε στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, το παιδί  θα λάβει και τη 2η δόση χωρίς οικονομική επιβάρυνση, παρά το γεγονός  ότι στις 15 Ιουνίου του 2024 δεν πληροί τα κριτήρια, για έναρξη εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, καθώς έχει συμπληρώσει την ηλικία των 13 ετών και 364 ημερών.

Δεδομένου ότι το νέο ηλικιακό όριο πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου του 2024 καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες όπως διευθετήσουν μέχρι τότε τυχόν εκκρεμότητες στον εμβολιασμό των παιδιών, σε συνεννόηση πάντα και με τον παιδίατρό τους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο παρόν στάδιο μπορούν να εμβολιαστούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων κορίτσια, τα οποία έχουν γεννηθεί από την 1 Ιανουαρίου του 2004 και έπειτα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, καθώς επίσης και αγόρια, τα οποία έχουν γεννηθεί από την 1 Ιανουαρίου του 2008 και έπειτα.