Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ger

Οι Ρώσοι μαθητές Λυκείου θα μπορούν να εκπαιδεύονται στην πλοήγηση πολεμικών drones από τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα σχολικών μαθημάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Παιδείας.

Τα λυκειόπαιδα στη Ρωσία θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με «τα μέσα στρατιωτικής χρήσης drones» ή ακόμα με τον τρόπο «εκτέλεσης αποστολών αναγνώρισης με χρήση drone».

Θα μπορούν επίσης να «πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες πιλοτικές ενέργειες drone», καθώς και να μάθουν τρόπους αποτροπής «εχθρικών drones».

Οι τάξεις που αφορούν τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, στο πλαίσιο της «αρχικής στρατιωτικής εκπαίδευσης».

Η εκπαίδευση αυτή, η οποία εφαρμοζόταν κατά τη σοβιετική περίοδο πριν αποσυρθεί, ξεκινά εκ νέου με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης παρέχει μεταξύ άλλων εξοικείωση με πολεμικά όπλα όπως το επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και περιλαμβάνει τουλάχιστον 140 ώρες μαθημάτων.

«Η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος στα σχολεία θα καταστήσει δυνατή τη συστηματική προετοιμασία των πολιτών για μια πιθανή σύγκρουση με τον εχθρό», είχε αναφέρει τον Νοέμβριο του 2022 ο βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται μαζικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις δύο πλευρές και το ρωσικό έδαφος γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος επιθέσεων με drones.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διάφορα προγράμματα με στόχο την ενθάρρυνση του πατριωτισμού και με αντιδυτικό περιεχόμενο έχουν εισαχθεί στα ρωσικά σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η σχολική εβδομάδα ξεκινά με τον εθνικό ύμνο και με τελετή έπαρσης σημαίας και έχουν εισαχθεί «συζητήσεις για το τι είναι σημαντικό», ιδίως σε σχέση με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και για να δικαιολογηθεί η ρωσική επίθεση κατά της γειτονικής της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ