Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η επίσημη ρυθμιστική αρχή του Ιράκ για τα μέσα ενημέρωσης διέταξε την Τρίτη όλες τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στο αραβικό κράτος να μην χρησιμοποιούν τον όρο «ομοφυλοφιλία» και αντ’ αυτού να λένε «σεξουαλική παρέκκλιση», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής.

Το έγγραφο της ιρακινής Επιτροπής Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (CMC) αναφέρει ότι απαγορεύεται επίσης η χρήση του όρου «φύλο». Απαγορεύει σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια από αυτήν να χρησιμοποιούν τους όρους σε οποιαδήποτε εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας τους.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η απόφαση χρειάζεται ακόμη τελική έγκριση.

Η ρυθμιστική αρχή «κατευθύνει τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης … να μην χρησιμοποιούν τον όρο «ομοφυλοφιλία» και να χρησιμοποιούν τον ορθό όρο «σεξουαλική απόκλιση», ανέφερε η αραβόφωνη δήλωση.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ποινή για την παραβίαση του κανόνα δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόστιμο.

Το Ιράκ δεν ποινικοποιεί ρητά το ομοφυλοφιλικό σεξ, αλλά οι χαλαρά καθορισμένες ρήτρες περί ηθικής στον ποινικό του κώδικα έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσουν τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Σημαντικά ιρακινά κόμματα έχουν εντείνει τους τελευταίους δύο μήνες την κριτική τους στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, ενώ σημαίες με ουράνιο τόξο καίγονται συχνά σε διαμαρτυρίες σιιτικών μουσουλμανικών παρατάξεων που αντιτίθενται στις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία.

Περισσότερες από 60 χώρες ποινικοποιούν το γκέι σεξ, ενώ οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμες σε περισσότερες από 130 χώρες, σύμφωνα με το Our World in Data.

Πηγή: CNN