Τηλεόραση Ραδιόφωνο
htr

Από νωρίς ξύπνησαν όσοι θα έψηναν σήμερα στο ορεινά, τηρώντας το έθιμο που επιβάλλει το Πάσχα του Καλοκαιριού, καθώς ήθελαν να αποφύγουν την τροχαία κίνηση.

Ηρεμία επικρατούσε στις 8.30 το πρωί στο δρόμο Σαιττά – Τροόδους, και επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που προνόησαν από το βράδυ να «κρατήσουν» τραπεζάκι στους εκδρομικούς χώρους. Όσοι έφτασαν από πολύ πρωί ή διανυκτέρευσαν στις αιώρες τους το βράδυ στον εκδρομικό χώρο του Μέσα Ποταμού, αλλιώς στην Αργολαχανιά, ξεκίνησαν την μέρα τους με πρόγευμα και κυπριακό καφέ.

Αυτοσχέδια ψυγεία δημιούργησαν οι εκδρομείς τοποθετώντας μπουκάλια νερού, καρπούζια και άλλα φρούτα σε σημεία του ποταμού. Άλλοι φαίνεται να έκαναν την απαραίτητη κράτηση, τοποθετώντας αντικείμενα στα τραπέζια στον εκδρομικό χώρο, ώστε να είναι έτοιμα και να περιμένουν συγγενείς και φίλους.

Με διάφορους τρόπους μικροί και μεγάλοι γεμίζουν την μέρα τους δημιουργικά και ευχάριστα, μέχρι να μεσημεριάσει, καθώς το μεγάλο γεγονός της ημέρας είναι το ψήσιμο της σούβλας.

Υπερπλήρης ήταν από νωρίς και ο εκδρομικός χώρος στα Πλατάνια, με τις φουκούδες να έχουν παραταχθεί σε σειρά, και τους ψήστες να ανταγωνίζονται σε μυρωδιά και γεύση. Μόνο στον χρόνο ψησίματος φαίνεται πως υπάρχει ομοφωνία.

Και καθώς περιμένουν να περάσουν οι δύο βασανιστικές, για τους πιο πεινασμένους, ώρες, μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό, μικροί και μεγάλοι συνεχίζουν τα παιχνίδια.

Καθώς οι ψήστες ετοιμάζουν τις σούβλες, ανταλλάζουν μυστικά για νοστιμιές καθώς και συνταγές τις οποίες γνωρίζουν καλά οι πιο μερακλήδες.

Οι Κύπριοι επιλέγουν κατά χιλιάδες και ιστορικά να περνούν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στα βουνά, και η παράδοση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και από τις νεαρότερες γενιές.

Και το μεσημέρι σχηματίζονταν τεράστιες ουρές από οχήματα που κατευθύνονταν προς τα ορεινά, με το τμήμα Δασών να εκδίδει συνεχείς ανακοινώσεις για τους εκδρομικούς χώρους που ήταν υπερπλήρεις, προτείνοντας στο κοινό εναλλακτικά δρομολόγια ή και εκδρομικούς χώρους με χαμηλότερη κίνηση.

Το αδιαχώρητο συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε άρχισε και συνεχίζεται η μεγάλη επιστροφή.

htr
htr
htr
htr
trh
htr
htr
jyt
jyt
1