Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται αύριο (14/08) από την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Ήλιος στο Γραμματικό της Αττικής, που παρέσυρε στον θάνατο  τους 115 επιβάτες του καθώς και τα έξι μέλη του πληρώματος και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κύπρο.

Η Κύπρος τίμησε σήμερα τις 121 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα εκείνο το μαύρο πρωινό της 14ης Αυγούστου 2005.

Στο Παραλίμνι, την πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα κατά την αεροπορική τραγωδία, το μνημόσυνο τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίνας και Αμμοχώστου Βασιλείου.

Πολιτεία, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου τίμησαν την μνήμη των 16 θυμάτων: Του Οδυσσέα, της Ξένιας και της Χρύσως Κουτσόφτα, του Χρίστου, της Αντωνίας, της Έβελιν, του Ξένιου και του Μάρκου Πυρίλλη, του Αντώνη της Μαρίας, του Χρίστου και της Χριστίνας Αντωνίου, του Πανίκκου και της Φάνη Κιτρομηλίδη και του Γιάννη και Κωνσταντίνας Παπαχριστοδούλου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού, «είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα ενός πολύ τραγικού συμβάντος. Ας ευχηθούμε ότι ποτέ  ξανά δεν θα έχουμε τέτοιου είδους περιστατικά στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως».

Ποίημα εις μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, ανέγνωσε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Ανδρόνικος Ξυδάς.

Και γω καρδούλα μου γλυκιά, πάντα θα σε αγαπάω και μέσα στην καρδία μου χώρα θα σου φυλάω, μέχρι και την αντάμωση εγώ δεν σε ξεχνάω. Αιωνία τους η μνήμη

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των θυμάτων στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, ενώ χθες το βράδυ Tελέστηκε τρισάγιο και άναμμα κεριών εις μνήμη των θυμάτων στην πλατεία Μητροπόλεως στο Παραλίμνι. 

Μνημόσυνα τελέστηκαν σήμερα και στις ενορίες των υπολοίπων θυμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αύριο θα τελεστεί μνημόσυνο στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που έχουν κτίσει οι συγγενείς τους στο Γραμματικό.

Ακολούθως, οι συγγενείς θα ανεβούν στην κορυφή του βουνού όπου θα τελεστεί το καθιερωμένο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.