Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τοπικη αυτοδιοικηση

Οι πρώτες πληροφορίες, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, οι βολιδοσκοπήσεις υποψηφίων, καθώς και η αναζήτηση κομματικής υποστήριξης εν δυνάμει υποψηφίων, άρχισαν να διαρρέουν με επίκεντρο το δύσκολο παζλ των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης του 2024.

Σε αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ κυρίαρχο κριτήριο επιλογής αποτελεί η υψηλή αποδοχή των υποψηφίων στις τοπικές κοινωνίες.

Πολλοί οι μνηστήρες

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, εξελίσσονται οι επιλογές του ΔΗΣΥ στους μεγάλους δήμους της Λευκωσίας και του Στροβόλου. Για την δημαρχία της Λευκωσίας το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο, μετά την απόφαση του επί δωδεκαετία Δημάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, να αναζητήσει νέα πολιτική πρόκληση με την διεκδίκηση της θέσης του Περιφερειάρχη Λευκωσίας, θέση που θα προκύψει με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται πως ο νέος δήμος της πρωτεύουσας θα περιλαμβάνει εκτός από τη Λευκωσία και τους σημερινούς δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς.

Μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα του τέως υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, που έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Λευκωσίας,  του νυν δημάρχου της Αγλαντζιάς Ανδρέα Κωνσταντίνου που έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος την επιθυμία του στην ηγεσία του κόμματος, της τέως υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου και του δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας, Χρύσανθου Φάκα.

Πονοκέφαλο προκαλεί στη νέα ηγεσία του Συναγερμού, ο Δήμος Στροβόλου, ο τρίτος πληθυσμιακά μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου.

Ο νυν δήμαρχος Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος εξελέγη το 2016, ως αντάρτης, νικώντας κατά κράτος τον υποψήφιο του κόμματος, συγκεντρώνει τώρα τα πυρά αρκετών Στροβολιοτών αφού υποστήριξε τη διάλυση του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Κύπρου και την απορρόφηση του από τον Δήμο Λευκωσίας.

Από την άλλη, ο κύριος Παπαχαραλάμπους που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρείται μέσα στο κόμμα ότι μπορεί να αποτελέσει ένα συνδετικό κρίκο για την συμφιλίωση και την επιστροφή, όσων είχαν άλλες επιλογές στις Προεδρικές εκλογές. Κερδίζοντας το στοίχημα των εκλογών, κλείνοντας στόματα και επαναφέροντας την ενότητα και ηρεμία στο κόμμα.

Σε προχωρημένο στάδιο

Στο ΑΚΕΛ οι διεργασίες για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κοινοτικών συμβουλίων είναι σε πλήρη εξέλιξη και σε ορισμένες περιπτώσεις σε τελικό στάδιο.

Πηγή στην Εζεκία Παπαϊώννου έλεγε στον ΑΝΤ1 πως το ΑΚΕΛ είναι εναντίον των καθολικών συνεργασιών και υπέρ μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Σε όλες όμως, σε συνάρτηση πάντοτε με την αποδοχή του υποψηφίου από την τοπική κοινωνία.

Ηδη οι κατά τόπους επαρχιακές επιτροπές, άρχισαν να καταρτίζουν short list, με ονόματα τόσο υποψηφίων δημάρχων αλλά και συμβούλων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή από την Εζεκία Παπαϊωάννου, σίγουροι για επαναδιεκδίκηση, θεωρούνται επιτυχημένοι τοπικοί άρχοντες, όπως για παράδειγμα, ο Αντρέας Βύρας στη Λάρνακα.

Ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν πως για το ΑΚΕΛ η επιλογή του προσώπου για τους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου και Πάφου, θα εξαρτηθεί από τη στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού να υποστηρίξει ή όχι, τους Γιωρκάτζη, Παπαχαραλάμπους και Φαίδωνος.

Για τη Λεμεσό, η επαρχιακή επιτροπή συζητά διάφορα ονόματα, πλην του Αντρέα Χρίστου, για να καταλήξει στον εκλεκτό που θα προτείνει για επικύρωση στην Κεντρική Επιτροπή.

Τα κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο

Χλωμό έως αδύνατο, φαντάζει το ενδεχόμενο συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο προβληματισμός σε ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ είναι σε εξέλιξη και παρά την έντονη επιθυμία τους για συνεργασίες με άλλους χώρους, τα δεδομένα δεν είναι θετικά.

Στο ΔΗΚΟ, πάντως, σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρούν πως εκτός δραματικού απροόπτου θα διατηρήσει την έδρα που έχει.

Η ΕΔΕΚ, είναι προς αναζήτηση συνεργασιών, για την επαναδιεκδίκηση μεταξύ άλλων, της επανεκλογής  Νίκου Νικολαΐδη στο δημαρχείο Λεμεσού.

Αυτό όμως που κυριολεκτικά καίει το κόμμα, είναι η έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, που μετά την εκδίωξη του Δημήτρη Παπαδάκη και τις μαζικές διαγραφές, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΕΛΑΜ, τίθεται σε κίνδυνο.

Κορυφαίος στόχος του ΕΛΑΜ είναι η εκλογή ευρωβουλευτή.

Θεωρώντας πως με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΔΕΚ, ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Πολλές οι διεργασίες στους Οικολόγους που αναζητούν τους κατάλληλους υποψηφίους στην προσπάθεια να κατέλθουν αυτόνομα.

Στο μεταξύ σήμερα, είχαμε την πρώτη επίσημη εξαγγελία υποψηφιότητας για τις δημοτικές εκλογές και σε κατεχόμενο Δήμο.

Δήμαρχος Λύσης – Ανδρέας Καούρης

Με τις σκέψεις στην Κατεχόμενη Πατρίδα, το βλέμμα στραμμένο καθημερινά στη γενέθλια γη, την αγαπημένη μας Λύση και με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες των κομμάτων, κατέρχομαι στις Δημοτικές εκλογές του ερχομένου Ιουνίου 2024 ως Ανεξάρτητος, Υπερκομματικός υποψήφιος Δήμαρχος Λύσης.