Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ψευδείς και ανακριβείς είναι οι ισχυρισμοί, ότι η αύξηση των τελών χρήσης αρχαίων μνημείων τροχοδρομήθηκε για να πραγματοποιούνται γάμοι και κοινωνικές εκδηλώσεις στο Κούριο, αναφέρει ο Δρ Γιώργος Γεωργίου Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. «Γάμοι στο Κούριο δεν πραγματοποιούνται», ξεκαθαρίζει. Το ant1live ζήτησε τις απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων για το θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα με την αύξηση των ενοικίων σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η τροποποίηση του ενοικίου στο θέατρο Κουρίου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, πρόκειται μόνο για μια πτυχή ενός συνόλου τροποποιήσεων στους Κανονισμούς, που ως στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση της πρόσβασης της κοινωνίας στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Τα τέλη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων είχαν μείνει αναλλοίωτα εδώ και αρκετές δεκαετίες, ενώ πλέον, όπως έχουν διαμορφωθεί είναι ανάλογα με εκείνα που ισχύουν για πολιτιστικούς σκοπούς σε άλλους ανάλογους χώρους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου.
 
Συγκεκριμένα, το ποσό για χρήση αρχαιολογικών χώρων ανερχόταν στα 500 ευρώ και είχε οριζόντια ισχύ για όλα τα μνημεία που παραχωρούνταν για εκδηλώσεις. Πλέον έχει γίνει κλιμακωτή διαβάθμιση στα τέλη χρήσης με βάση την χωρητικότητα, τις υποδομές, τον σκοπό χρήσης, αλλά και την εν γένει συμβολική αξία του κάθε χώρου ξεχωριστά.

Η αύξηση των τελών χρήσης, που περιλαμβάνεται στους Περί Αρχαιοτήτων Κανονισμούς του 2022, ήταν μια πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζει ο Κ. Γεωργίου

Με την ίδια απόφαση, έγιναν τροποποιήσεις ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα Μουσεία που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και να διευρυνθούν οι κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται δωρεάν είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους. Ταυτόχρονα ορίστηκε η τέλεση πολιτικών γάμων σε επιλεγμένο αριθμό μνημείων με αυστηρούς όρους και η αναπροσαρμογή των τελών χρήσης, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Σε ποιους χώρους επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών γάμων;

Κατόπιν εισήγησης του Υπ. Μεταφορών και στη βάση πρακτικών που πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πέρσι την πρόταση για τέλεση πολιτικών γάμων σε εννέα αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και κάστρα. 

Συγκεκριμένα οι χώροι που ορίστηκαν για τέλεση γάμων/ εκδηλώσεων είναι:
- Το Κτίριο πρώην Δημαρχείου Λευκωσίας στον προμαχώνα D’ Avila
- Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου Ευρύχου
- Το Κάστρο Λάρνακας
- Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων
- Το Κάστρο Λεμεσού
- Το Κάστρο Πάφου
- Η Παραδοσιακή Κατοικία στην τοποθεσία Φάπρικα στην Πάφο
- Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Γεροσκήπου
- Η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν στις τελετές γάμων στους συγκεκριμένους χώρους καθορίζεται στα 30 άτομα, ενώ με βάση τους Κανονισμούς, απαγορεύεται η ρίψη λουλουδιών, κομφετί, ρυζιού, φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος, η χρέωση διαφέρει για κάθε χώρο και κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500. Ο σκοπός καθορισμού υψηλής χρέωσης είναι να αποτραπούν οι μαζικοί γάμοι στους χώρους αυτούς και να προστατευθεί η ιστορική και αρχαιολογική τους αξία, όπως ανάφερε η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. 

«Το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών για τέλεση πολιτικών γάμων σε γραφικούς χώρους που είναι σημεία κατατεθέν για τη χώρα μας μας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συντονισμένη προώθηση των μνημείων μας, υπό αυστηρούς περιορισμούς που θα προστατεύουν την ιστορική τους αξία, έτσι ώστε να αποτελούν επιπρόσθετη επιλογή για την τέλεση γάμων», είχε δηλώσει ο τότε Υπουργός, κ. Καρούσος.