Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγιά ορεινή Λεμεσός

Δεκάδες τετράποδα στην ορεινή Λεμεσό γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα χάρη στην άμεση ανταπόκριση διασωστών και εθελοντών.

Δύο καταλύματα για ζώα, στα οποία τη δεδομένη στιγμή βρίσκονταν περισσότερα από 80 σκυλιά και γατιά, διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο όταν οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά τα υποστατικά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύσθηκαν από εκκλήσεις φιλοζωικών οργανώσεων προς τους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή να συμβάλουν στη διάσωση των αθώων αυτών ψυχών.

Τα μηνύματα που ανάρτησαν ενδεικτικά της κρισιμότητας των στιγμών:

«Κοινοποιήστε! Εκκενώνεται κυνοτροφείο στη Φασούλα τώρα. Άμεση ανάγκη για φιλοξενία 30 σκύλων.», αναφέρει μια ανάρτηση.

«Χρειάζονται άμεσα βοήθεια για εκκένωση σκύλων.», αναφέρεται σε ανάρτηση της ομάδας στο Facebook «Φιλόζωοι Κύπρου».

Η ανταπόκριση των διασωστών, των εργαζομένων στα δύο κυνοτροφεία αλλά και απλών πολιτών που έσπευσαν να βοηθήσουν, ήταν άμεση και συγκινητική.

Ένα κύμα ανθρωπιάς δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για την προστασία των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Άτομο το οποίο συνέβαλε στις προσπάθειες ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι όλα σχεδόν τα τετράποδα γλύτωσαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινή κτηνιατρική κλινική.

Συγκεκριμένα από το ένα κυνοτροφείο διασώθηκαν 30 σκυλάκια και γατάκια και από το δεύτερο διασώθηκαν άλλα 55 ζώα. Αρκετά εξ αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στη ζεστασιά των σπιτιών τους ενώ κάποια άλλα θα παραμείνουν εκεί ωσότου επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες τους οι οποίοι απουσιάζουν σε διακοπές

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εκ θαύματος δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ή ζημιές. Όλα τα ζώα είναι ασφαλή και τα φροντίζουμε ενώ επικοινωνούμε με τους ιδιοκτήτες για να τους ενημερώσουμε.» δηλώνει ιδιοκτήτης κυνοτροφείου.

Ένα γατάκι, ωστόσο, αγνοείτο μέχρι και σήμερα το απόγευμα ενώ εθελοντές σαρώνουν την περιοχή για να το εντοπίσουν.

Στη μάχη οι εθελοντές

Στις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης συνέβαλαν τις τελευταίες 30 ώρες τουλάχιστον 16 μέλη του σώματος εθελοντών του δικτύου supportCY.

«Οι εθελοντές παραμένουν στο σημείο με οχήματα, με εξοπλισμό, ώστε όπου και αν εφόσον δοθούν οδηγίες από την πυροσβεστική υπηρεσία να μπορέσουμε να συνδράμουμε στο έργο της κατάσβεσης και γενικότερο στο έργο της ασφάλισης της πυρκαγιάς.», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του SupportCY, Μάριος Σταύρου.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν στο σημείο για όσο διάστημα χρειαστεί.