Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφ

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των 58 παλικαριών του 256 Τάγματος πεζικού, που έπεσαν τον μαύρο Ιούλιο του 74, ηρωϊκώς μαχόμενοι στο πεδίο των μαχών στον Πενταδάκτυλο, ή αγνοούνται, υπέρ πίστεως και πατρίδος, τελέστηκε προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου.

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ηρωική θυσία ενός ολόκληρου τάγματος, που δεν δείλιασε μπροστά τις υπέρτερες και πάνοπλες τουρκικές δυνάμεις εισβολής, σε Λεύκα, Ελιά, Αγριδάκι, Καραβά και Λάπηθο.

Στις 6 Αυγούστου, και ενώ ήταν σε ισχύ εκεχειρία, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την τουρκική προέλαση σε Καραβά και Λάπηθο. 

Λίγο από πριν το μεσημέρι διατάχθηκαν να υποχωρήσουν στη γραμμή Βασίλειας – Βαβυλά, εκεί όμως έπεσαν σε φονική ενέδρα. 

Μιχαλάκης Πηλαβάκης – Πρόεδρος Συνδέσμου Επιζώντων 256 Τ.Π

«Εμείς οι επιζώντες πολεμιστές του ηρωικού τάγματος, ζούμε κουβαλώντας στις πλάτες μας τη βαριά κληρονομιά ισόβιου χρέους για τη λύτρωση της ηρωικής μας πατρίδας και τη δικαίωση της προσφοράς των παλικαριών μας. Η ματιά μας πάντα στραμμένη στον Πενταδάκτυλο, τη Μόρφου, τη Κερύνεια».

Απούσα η Πολιτεία 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία της Πολιτείας από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, αλλά και από το τρισάγιο στο μνημείο των 58 ηρώων στο πρώην στρατόπεδο Μάρκου Δράκου στην είσοδο της Ευρύχου.

Της επιμνημόσυνης δέησης, δεν ακολούθησε αυτή τη φορά προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων, αφού δεν υπήρχε στρατιωτικό άγημα να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές, σκορπώντας θλίψη και απογοήτευση στους συγγενείς των ηρώων και στους συμπολεμιστές τους που έδωσαν μαζικό παρών.

Έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που ανήγειρε ο σύνδεσμος επιζώντων πολεμιστών του 256, από συγγενείς, εκπροσώπους κομμάτων, οργανώσεων και συμπολεμιστών των παλικαριών που έπεσαν πολεμώντας τον βάρβαρο εισβολέα.

Από την Πολιτεία όμως, κανένα στεφάνι, καμία αναγνώριση της θυσίας τους, καμία τιμή...