Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμος κινα

Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών έπληξε νωρίς την Κυριακή την ανατολική Κίνα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες και δεκάδες κτίρια που κατέρρευσαν.

Κάτοικοι της περιοχής ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που εικονίζουν λάμπες να κλυδωνίζονται, το έδαφος να τρέμει και κατοίκους που έβγαιναν από τα σπίτια τους. Ένα βίντεο εικονίζει ανθρώπους να περπατούν ανάμεσα σε συντρίμμια.

Ο σεισμός καταγράφθηκε στις 02:33 (τοπική ώρα, βράδυ Σαββάτου στην Κύπρο), 26 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ντέτσου, στην επαρχία Σαντόνγκ, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS. Το σύστημα Pager του αμερικανικού ινστιτούτου για τις συνέπειες των σεισμών εξέδωσε κόκκινο συναγερμό, κάτι που σημαίνει πως υπήρχε περίπτωση να προκαλέσει ζημιές και θύματα.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, επικαλούμενη τις αρχές της επαρχίας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες και 74 σπίτια ή κτίρια που κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού.

σεισμος κινα 2

Τον σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον 52 μετασεισμικές δομήσεις.


Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε κινητοποίηση επιπέδου 4, που είναι το υψηλότερο, και έστειλε ομάδα για να διεξαγάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Σαντόνγκ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, κάπου 800 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Οι σεισμοί δεν είναι σπάνιοι στην Κίνα, συνήθως όμως δεν πλήττουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις.

Μέλος της σεισμολογικής υπηρεσίας της Σαντόνγκ εκτίμησε μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ότι η πιθανότητα να σημειωθεί ισχυρότερος σεισμός είναι «πολύ μικρή».