Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η πυρκαγιά στην Άλασσα έχει οριοθετηθεί περιμετρικά, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα εργάζονται όλη νύχτα για ασφάλιση της περιμέτρου και πλήρη κατάσβεση. Όπως ανέφερε ο κ. Κεττής κατέκαυσε περίπου 2,5 με 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στο σημείο έφτασε πριν από λίγο και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως μαζί με το Γενικό Διευθυντή του ΥΔΔΤ.

Πρόκειται για τη χειρότερη φωτιά, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ακόμη και από αυτή της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά από το το ΤΑΕ Λεμεσού, δίπλα από τον κύριο δρόμο Τροόδους προς Λεμεσό. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχει εντοπιστεί κάποιο αντικείμενο στο σημείο, ωστόσο η Αστυνομία εξετάζει μαρτυρίες αλλά και βίντεο, ώστε να εντοπιστούν αυτοκίνητα τα οποία περάσαν από αυτό το σημείο και να ανακριθούν συγκεκριμένα άτομα. Το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας δεν αποκλείεται, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο όχημα οι οποίες και διερευνώνται.

Νωρίτερα οι προσπάθειες πυρόσβεσης επικεντρώθηκαν Βορειοανατολικά, όπου υπήρχαν αρκετά ενεργά πύρινα μέτωπα. Τα άλλα μέτωπα βρίσκονταν σε σχετική ύφεση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όπου και επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις με εγκαταστάσεις σωλήνων νερού. 

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την πολιτική δύναμη προέβη σε προληπτική εκκένωση γύρω στις 20 κατοικίες με σκοπό να προληφθούν τα χειρότερα, ωστόσο κανένα υποστατικό σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημιά.

Εκτάκτως μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Αλεξάνδρου.

Σε δηλώσεις προέβη ο κ. Χριστοδουλίδης, όπου ανάφερε μεταξύ άλλων ότι αναλόγως με την εξέλιξη της πυρκαγιάς αναμένεται βοήθεια με εναέρια μέσα από Ισραήλ και Ιορδανία τα οποία θα επιχειρήσουν νωρίς το πρωί με τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. Βοήθεια έχει προσφερθεί και από τους τουρκοκύπριους, κάτι το οποίο αξιολογείται από την Πυροσβεστική και το Τμήμα Δασών.

Στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται η Εθνική Φρουρά που προχωρά με όλες τις διαδικασίες ως σύνδεσμος με Ιορδανία και Ισραήλ για την αναμενόμενη βοήθεια  σε εναέρια μέσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δραστηριοποιείται με αξιολόγηση της κατάστασης με τα μή επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιπρόσθετα ο Διευθυντής του Τμ. Δασών βρίσκεται από το αρχικό στάδιο στην πυρκαγιά και συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε συνεργασία με τον Αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής.

Πριν τις 20:00 τα εναέρια μέσα έκαναν την τελευταία τους ρίψη, πριν αποδεσμευθούν λόγω του σκότους.

Νωρίτερα το απόγευμα δόθηκε οδηγία για εκκένωση της κοινότητας Κορφής, ενώ με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας εκκενώθηκαν προληπτικά οκτώ μεμονωμένες κατοικίες με συνολικά 40 άτομα, 25 ενήλικες και 15 παιδιά στην Άλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή δεν υπάρχει πληροφορία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για καμένες κατοικίες, ωστόσο σύμφωνα με πολίτες σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά πέρασε από αυλές κατοικιών στην Κορφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 

Λόγω της πυρκαγιάς, ο δρόμος Αγίας Ειρήνης – Κορφής – Αγίου Μάμα – Τριμίκλινης εξακολουθεί να είναι κλειστός και από τις δύο κατευθύνσεις. Επίσης, λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις κοινότητες Απεσιάς και Κορφής. Σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού, Κύπρου, η επαναφορά της ηλεκτροδότησης υπολογίζεται να γίνει στις 20.30 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι λόγω της πυρκαγιάς πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει αρκετές περιοχές της Λεμεσού.

Γύρω στις 16:30, ξεκίνησε η εγκατάσταση και προωθημένου κέντρου ελέγχου στη πυρκαγιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανταποκρίθηκαν οχήματα  και προσωπικό από Λάρνακα και επιπρόσθετα ακόμα ένα όχημα από ΕΜΑΚ, ενώ ανακαλείται προσωπικό από Λάρνακα, ΕΜΑΚ, Λεμεσό και Πάφο. 

Επιπρόσθετα βοηθά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και η εθελοντική ομάδα Support Cy. 

Στην πυρκαγιά βρίσκεται ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.Δ. Κατσίφλης και ο Αρχιπύραρχος κ. Ν. Λογγίνος. 

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1