Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Πιερρακάκης

Διαβεβαιώσεις για επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τους κύπριους φοιτητές στην Αθήνα έλαβε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Η κ. Δημητρίου είχε συνάντηση τόσο με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη όσο και με τους υπουργούς Άμυνας Νίκο Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Από πλευράς ΔΗΣΥ παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι από την πλευρά του κόμματος τέθηκαν τρία ζητήματα που απασχολούν επιστάμενα εδώ και καιρό τους κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες.

Συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά στην επέκταση της περιόδου εγγραφής για τους πρωτοετείς άρρενες Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι λόγω της υποχρεωτικής θητείας τους στην Εθνική Φρουρά αδυνατούν να εγγραφούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως καθορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Ο κος Πιερρακάκης δεσμεύτηκε να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος προκειμένου οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τα προβλήματα.

Τέθηκε επίσης το θέμα που προέκυψε με το λεγόμενο ΑΜΚΑ (Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων) το οποίο μέχρι πρόσφατα οι Κύπριοι φοιτητές είχαν το δικαίωμα να εκδώσουν και δυστυχώς καταργήθηκε. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να προμηθευτούν καθόλου ορισμένα φάρμακα, δεν επωφελούνται μειωμένων τιμών, αλλά ούτε και μπορούν να τύχουν ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, πέραν των δύο ημερών που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας.

Ο κος Πιερρακάκης διαβεβαίωσε την Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον αρμόδιο συνάδελφό του Υπουργό προκειμένου ν’ αναληφθεί άμεσα συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και σύντομα θα υπάρξουν νεότερα και σε αυτό το ζήτημα.

Το τρίτο, αλλά εξίσου σημαντικό, ζήτημα που έθεσε η Πρόεδρος και η αντιπροσωπία του ΔΗΣΥ, και ανέλαβε να εξετάσει ο κος Πιερρακάκης, αφορά τις διευκολύνσεις για αδέλφια που είναι φοιτητές προκειμένου να καθίσταται εφικτό να φοιτούν στην ίδια πόλη της Ελλάδας.

Είναι σημαντικό, τόνισε τέλος η κα Δημητρίου, να επιλυθούν αυτά τα καίρια ζητήματα που επηρεάζουν τον φοιτητόκοσμο και τις οικογένειές τους, προκειμένου να συνεχιστεί η άριστη σύνδεση και αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο στον τομέα της εκπαίδευσης.   

Όπως η ίδια αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, κατά τη συνάντηση με τον κ. Πιερρακάκη «επικεντρωθήκαμε στα τρία φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές/τριες μας στην Ελλάδα, παίρνοντας τις διαβεβαιωσεις ότι θα επιλυθούν άμεσα».

Συνάντηση με Νίκο Δένδια

Για τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια η κ. Δημητρίου ανέφερε στην ανάρτησή της:«Συζητήσαμε τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και τις προκλήσεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη ρωσική εισβολή, τον κομβικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, ως πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας ευρύτερα στην περιοχή, την αδιαμφισβήτητη ελληνική αρωγή προς αντιμετώπιση τουρκικών απειλών και αποτροπή τετελεσμένων».

Συνάντηση με Κώστα Σκρέκα

Αναφερόμενη στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα έγραψε: «Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των στρατηγικών σχεδιασμών για προσέλκυση ξένων επενδυτών σε Κύπρο και Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων ως επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας».