Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικο

Κραυγή αγωνίας από τον κοινοτάρχη Δένειας Χριστάκη Παναγιώτου, ο οποίος μιλώντας στο ant1live εξέφρασε την ανησυχία του για τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών που καταλήγουν στην περιοχή της Δένειας, κάνοντας τη διαδρομή από τα κατεχόμενα και την νεκρά ζώνη. Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τρεις ομαδικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις εισέρχονται στα σπίτια των κατοίκων ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες ζητώντας νερό.  

Άξιο απορίας, είναι το γιατί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν ανακοινώνουν τις συγκεκριμένες αφίξεις παράτυπων μεταναστών όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.  
 
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η εμφάνιση των μεταναστών είναι ένα συχνό φαινόμενο για τους κατοίκους της Δένειας, αφού όπως μας ανέφερε, σχεδόν μέρα παρά μέρα έρχεται μάζα παράτυπων μεταναστών στο χωριό και έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση το κέντρο του χωριού (έχοντας ως «σήμα» το καμπαναριό) ή το κέντρο «Πουρνάρα».

Όπως μας ανέφερε οι μετανάστες φαίνεται ότι είναι δασκαλεμένοι, αφού πηγαίνουν σε κεντρικά σημεία της κοινότητας, θέλοντας έτσι να γίνουν αντιληπτοί στις αρχές για να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής. Στην προκειμένη περίπτωση στο γειτονικό κέντρο Πουρνάρα.

Επιπλέον όπως μας ανέφερε, η όλη διαδικασία φέρεται να είναι εις γνώση και με ανοχή των κατοχικών στρατευμάτων, αφού η διαδρομή που ακολουθούν οι παράτυποι μετανάστες περνά από τα τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια.
 
Μπαίνουν στα σπίτια και ζητούν νερό

Τα άτομα αυτά, όπως μας είπε, πολλές φορές μπαίνουν μέσα στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να έχουν κακόβουλες προθέσεις, και αναζητούν νερό.

Η άφιξη παράτυπων μεταναστών έχει γίνει σχεδόν καθημερινή ρουτίνα για τους κατοίκους σύμφωνα με τα λεγόμενα του κοινοτάρχη Δένειας. 

«Η Αστυνομία, κάθε φορά ενημερώνεται από τους κατοίκους και έρχεται με λεωφορεία και τους παραλαμβάνει. Είναι πολύ επικίνδυνο, ο κόσμος κοιμάται τα ξημερώματα στο σπίτι του και ξαφνικά ακούει θορύβους μέσα στην αυλή του», αναφέρει.

*Βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Ant1live

Γιατί δεν αντιδρά έγκαιρα η αστυνομία;

Ο κοινοτάρχης, αναρωτήθηκε γιατί οι αρμόδιες αρχές αφήνουν κάθε φορά τους παράτυπους μετανάστες να φτάσουν μέσα στο κέντρο του χωριού, να προκληθεί αναστάτωση και μετά να τους παραλάβουν.

Όπως μας είπε, υπάρχουν κάμερες που βλέπουν στη νεκρά ζώνη, έχουμε οριοφύλακες και η απόσταση από το πέρασμα από τη νεκρά ζώνη μέχρι το χωριό είναι περίπου 2 με 3 χιλιόμετρα.

«Οι κάμερες είναι στη δικαιοδοσία του στρατού, ίσως πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός με την Αστυνομία», σημειώνει.
 
Να προλάβουμε ακραίο επεισόδιο

Ο κ. Παναγιώτου δεν κρύβει την αγωνία του για τα συγκεκριμένα περιστατικά, δηλώνοντας πως ως τοπικές αρχές θέλουν να βοηθήσουν πριν συμβεί κάποιο ακραίο επεισόδιο.

«Δεν πρέπει να γίνει κάτι και μετά να τρέξουμε να διορθώσουμε τα λάθη», είπε χαρακτηριστικά.

Τρεις ομαδικές αφίξεις σε μία εβδομάδα

Όπως μας αναφέρθηκε, την προηγούμενη βδομάδα σημειώθηκαν τρεις ομαδικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών, την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στις 5.45 τα ξημερώματα όπως επιβεβαιώνει και το βίντεο που παραθέτουμε.
 
Σημειώνεται πως χθες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συζήτησε το μεταναστευτικό, με τους κοινοτάρχες και εκπροσώπους των κοινοτικών συμβουλίων Ακακίου, Αστρομερίτη, Περιστερώνας και Αυλώνας, καθώς και την Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων.