Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστυνομια βραζιλιας

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας στις βραζιλιάνικες πολιτείες Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά) και Μπαΐα (βορειοανατολικά), σύμφωνα με απολογισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη από τις τοπικές αρχές.

Στην παράκτια περιοχή Μπαϊσάδα Σαντσίστα, κοντά στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας Σαν Πάουλου, τη μεγαλύτερη μητρόπολη της Λατινικής Αμερικής, ο κυβερνήτης Ταχσίζιου τζι Φρέιτας έκανε λόγο για 14 νεκρούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης από την περασμένη Παρασκευή, την επομένη της δολοφονίας αστυνομικού.

Ενώ στην Μπαΐα, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής σε τρεις διαφορετικές πόλεις την Παρασκευή, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές διαβεβαίωσαν πως οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αντιδράσουν όταν δέχθηκαν επιθέσεις από «υπόπτους» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον διακινητών ναρκωτικών.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, η επιχείρηση «Escudo» («ασπίδα» στα πορτογαλικά) άρχισε μετά τον θάνατο την περασμένη Πέμπτη μέλους της Rota, μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, από σφαίρα κατά τη διάρκεια περιπολίας στην Γκουαρουζά, παραθαλάσσια πόλη 60 χιλιόμετρα από τη Σαν Πάουλου.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε τον βαρύ απολογισμό αυτής της επιχείρησης, η οποία διεξήχθη στην περιοχή όπου κυβερνά ο Ταχσίζιου τζι Φρέιτας, πρώην υπουργός του προέδρου της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

Προχθές Δευτέρα, ο αρχικός επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς σε αστυνομικές εφόδους στην Μπαϊσάδα Σαντσίστα.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν 32 ύποπτοι, κατασχέθηκαν 20 κιλά ναρκωτικών και 11 όπλα.