Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τηρ

«Η κατάσταση είναι τραγική, είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Κύπρο». Η φετινή χρόνια αποτελεί τη χειρότερη όσον αναφορά τις εγκαταλείψεις των ζώων, με τα καταφύγια να ασφυκτιούν καθώς το πρόβλημα της εγκατάλειψης βρίσκεται σε έξαρση μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενδεικτική η κατάσταση στο καταφύγιο των Δήμων Λευκωσίας στην Κοκκινοτριμιθιά όπου τη δεδομένη στιγμή φιλοξενεί εκατό σκυλιά, ενώ η κανονική πληρότητα του είναι στα εξήντα.

«Ειδικά το καλοκαίρι, ειδικά σε περιόδους γιορτών που δυστυχώς βλέπουμε πολύ εγκατάλειψη, βλέπουμε ακόμη και περιπτώσεις που κόσμος θέλει να πάει διακοπές ένα μήνα και παίρνει μας τηλέφωνο για να παραδώσει τον σκύλο του, γιατί εννα πάει διακοπές»., επισήμανε ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Μητρώου Καταφύγιου, Ρένος Κολιαντρής.

Σκυλιά από δύο μηνών έως δέκα ετών παραμένουν στα καταφύγια περιμένοντας την νέα τους οικογένεια, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, καθώς τα σκυλιά βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε εξωτερικούς χώρους.

Το προσωπικό του καταφυγίου κάνει τα πάντα ώστε να κρατά δροσερά τα σκυλιά ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν θερμοπληξίες.

«Το πρώτο και βασικότερο είναι σκιά και να είναι όσο πιο δροσερά γίνεται, όλοι οι χώροι που ζουν τα σκυλιά είναι σκιασμένοι, το έδαφος ραντίζουμε το κάθε δύο τρεις ώρες, μόλις στεγνώσει λίγο ώστε να μην καίει και άφθονο νερό»., σημείωσε ο κ. Κολιαντρής.

Και τα  ίδια όμως τα τετράποδα βρίσκουν με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τρόπους να αντιμετωπίσουν την ζέστη.. 

«Βρίσκουν και πολλοί τον τρόπο τον δικό τους, δηλαδή αν δείτε αρκετοί σκάβουν για να βρουν το πιο δροσερό έδαφος, είναι πιο νωχελικοί, πιο ήσυχοι τούτο το διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Κολιαντρής.

Σημαντικό με αυτή τη ζέστη εξηγούν οι ειδικοί είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας πριν από τη βόλτα των ζώων και κατά προτίμηση αυτή να γίνεται πρωινές ή βραδινές ώρες.

Και εάν διερωτάστε τι έχετε να κερδίσετε από την υιοθεσία ενός σκύλου η απάντηση είναι απλή.«Όση αγάπη τους δίνουμε, τόση αγάπη μας δίνουν πίσω».