Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυροτεχνηματα

Πονοκέφαλος για Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών τα πυροτεχνήματα που ρίχνονται σε γάμους και εκδηλώσεις, αφού αποδεδειγμένα προκαλούν πυρκαγιές.  Νέες εκκλήσεις αρμοδίων προς το κοινό για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

«Είμαστε σε ένα παρατεταμένο καύσωνα. Η καύσιμη ύλη δεν διαφέρει από το μπαρούτι. Παρακαλούμε το κοινό και δεν είναι σχήμα λόγου να αποφύγει δραστηριότητες και ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Υπάρχουν ενέργειες, δραστηριότητες που μπορούν να αποφευχθούν», δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

«Αυτές τις μέρες είναι όλα μπαρούτι, έτσι και δεν φτάσεις έγκαιρα στην πυρκαγιά μπορεί να είναι χαμένο το παιχνίδι. […] Είναι ανίκητη η πυρκαγιά, δεν μπορείς να σβήσεις μια πυρκαγιά επειδή το θέλεις ή να τη σβήσεις εκεί που θέλεις».

Ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής αναφέρει: « Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα που ανταποκρινόμαστε σε πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται κυρίως σε αστικές περιοχές εξ υπαιτιότητας της παράνομης ρίψης πυροτεχνημάτων και σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν υποστατικά και κατοικίες».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πυρκαγιές οι οποίες είχαμε στη Λόφου και στο Πισσούρι, όπου κινδύνευαν άμεσα κατοικίες. […] Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πριν από περίπου 1 μήνα πάλι στην επαρχία Λεμεσού όταν από πυροτεχνήματα και πυρσούς προκλήθηκε πυρκαγιά σε συγκεκριμένο χώρο, κινδύνευσαν κατοικίες, κάηκε η αυλή μιας κατοικίας και ένα όχημα».

Διαπιστώσεις του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής που θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες όπου έχουμε παρατεταμένο καύσωνα και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι στο κόκκινο.

66 κλήσεις για πυρκαγιά σε όλη την Κύπρο το τελευταίο τριήμερο

Το τελευταίο τριήμερο, μόνο η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 66 κλήσεις για πυρκαγιά σε ολόκληρη την Κύπρο, χωρίς να υπολογίζονται και όλες εκείνες που δέχθηκε το Τμήμα Δασών.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις κοινότητες Σταυροκόννου, Αγίας Μαρίνας Κελοκεδάρων και Νατάς της Πάφου, αλλά και στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» στον Πρωταρά, ενώ σήμερα είχαμε στη Φλάσου και στην Αγία Άννα στην επαρχία Λάρνακας.

Με το Διευθυντή του Τμήματος Δασών να δίδει οδηγίες για την αποστολή των πτητικών μέσων στην Αγία Αννα ακόμα και μέσα από το στούντιο του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», όπου ήταν φιλοξενούμενος.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς στην Αγία Αννα εργάστηκαν 40 άτομα του Τμήματος Δασών με 12 πυροσβεστικά οχήματα, 6 άτομα της Πυροσβεστικής με 2 οχήματα καθώς και 2 προωθητές γαιών του Τμήματος Δασών.

Στην κατάσβεση συμμετείχαν επίσης τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα και τα 3 αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.