Αρκετά συχνά έρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση γύρω από τις στάσεις λεωφορείων και τις συνθήκες που επικρατούν. Η πιο πρόσφατη, ήταν με αφορμή με μια ηλικιωμένη που περίμενε στη στάση μέσα στο λιοπύρι χωρίς να υπάρχει στέγαστρο ή παγκάκι, φωτογραφία που έκανε το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων.
Την ίδια ώρα, ακούμε για το επικείμενο έργο αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται επιτέλους να εξυγχρονίσει τις στάσεις λεωφορείων. Το πενταετές αυτό έργο αναμένεται να αναβαθμίσει 5.000 στάσεις λεωφορείων ανά το παγκύπριο, ενώ μετά το πέρας του πρώτου χρόνου θα έχουν αναβαθμιστεί 1000 στάσεις λεωφορείων. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν, εντός των δυο επόμενων μηνών, ενώ οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2024.
Ποια είναι η τωρινή κατάσταση στην Λευκωσία;
Με μια βόλτα, μπορεί κανείς να δει τα πάντα, από στάσεις πλήρως εξοπλισμένες -θεωρητικά- μέχρι και στάσεις «φάντασμα», που ναι μεν υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη της ύπαρξής τους στο σημείο.
Εδώ φαίνεται μια στάση σε μία από τις κύριες αρτηρίες της πόλης, που όχι μόνο δεν έχει στέγαστρο ή παγκάκι, αλλά είναι κρυμμένη πίσω από κιγκλιδώματα. Δεν υπάρχει καν πεζοδρόμιο, καθιστώντας αδύνατο να περιμένει κάποιος το λεωφορείο στη… στάση.
Εδώ φαίνεται (στα αριστερά) η «επίμαχη» στάση, όπου περίμενε στο λιοπύρι η ηλικιωμένη, που προκάλεσε τις τελευταίες αντιδράσεις. Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επέλεξαν να «εξοπλίσουν» πλήρως την στάση που βρίσκεται ακριβώς απέναντι - και μπροστά από νοσοκομείο. Η στάση στα αριστερά μάλλον θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας, ακόμη και αν οι δυο χρησιμοποιούνται, σε αρκετές περιπτώσεις, στις ίδιες διαδρομές αντίθετης κατεύθυνσης.
Και επειδή η κατάσταση προς το παρόν είναι στάσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ευρηματικότητα. Όπως φαίνεται στη πιο πάνω φωτογραφία, σε μια στάση έχει τοποθετηθεί πλαστική καρέκλα, ωστόσο η στάση δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, αφού στον συγκεκριμένο δρόμο δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Για στέγαστρο ούτε κουβέντα να γίνεται. Ευτυχώς υπάρχουν τα κλαδιά των δέντρων…
Στάση «φάντασμα»: Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε λωρίδα στάθμευσης μπροστά από ένα πάρκο σωστά; Κι όμως πρόκειται για στάση λεωφορείου, και αφετηρία γραμμής, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα (όπως φαίνεται και στον πιο πάνω χάρτη). Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καν η ενημερωτική πινακίδα.
Για το τέλος αφήσαμε μια φαινομενικά άψογη στάση λεωφορείου, όπου υπάρχει στέγαστρο, χώρος αναμονής και πινακίδα.
Ακόμη και σε αυτή την «τέλεια» περίπτωση οι πληροφορίες που αναγράφονται στην πινακίδα είναι λανθασμένες. Τα νέα δρομολόγια της Λευκωσίας έχουν αλλάξει εδώ κι ενάμιση χρόνο, ωστόσο οι πινακίδες δεν έχουν αλλάξει από τότε και εξακολουθούν να δείχνουν τα παλιά δρομολόγια.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Ενώ είναι δεδομένο ότι η κατάσταση στις υπάρχουσες υποδομές είναι κακή, φαίνεται ότι είναι μάλλον χειρότερη από όσο πιστεύαμε. Πλέον δεν είναι το ζήτημα για τις επιπλέον «ανέσεις», δηλαδή στέγαστρο και παγκάκι, που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι δεδομένες, αλλά για βασικές υποδομές. Όπως είναι η ενημερωτική πινακίδα- κι ας μην είναι ηλεκτρονική - ώστε να γνωρίζει κάποιος ότι βρίσκεται στη σωστή στάση, αλλά και πεζοδρόμια, για να έχει ο καθένας πρόσβαση.
Η αδιαφορία πολλών χρόνων δεν αναιρείται με ένα έργο το οποίο είναι στα σκαριά, και είναι άξιο απορίας μέχρι πότε θα πρέπει το επιβατικό να ανέχεται αυτές τις συνθήκες.
Η ευθύνη αυτή βαραίνει το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων, που παρά τους στόχους που έχουν τεθεί από το Σεπτέμβριο του 2021 για την τριετία 2022-2024 και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής καμία βελτίωση. Εάν όντων θέλουμε σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο και χρήση των λεωφορείων από τους πολίτες θα ήταν καλό να αρχίσουμε από τις στάσεις των λεωφορείων.