Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις της Ελλάδας και στα τέσσερα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια που ξέσπασαν χθες, με το τελευταίο να είναι το πιο απειλητικό. Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να επιχειρούν ξανά τα πρώτα εναέρια μέσα.   

Νωρίτερα, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών αλλά και των προσπαθειών πυρόσβεσης. 

Δερβενοχώρια - Εκκενώνονται οικισμοί

Επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Καραούλι της Μάνδρας, οικισμό που απειλείται από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς το απόγευμα της Τρίτης και κυκλώνουν πλέον οικισμούς.

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια έφτασε μέχρι τη Μάνδρα και πλησιάζει στην Εθνική Οδό. Η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από αποπνικτική και οι οδηγοί που κατευθύνονται προς Αθήνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την ορατότητα σε πολλά σημεία.

Με μήνυμα από τοι 112, καλούνται επειγόντως οι κάτοικοι των περιοχών Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Οθωνας και Ευταξία,  κοντά στα διόδια της Ελευσίνας να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να απομακρυνθούν προς την Ελευσίνα.

Δείτε βίντεο:

 
Λουτράκι

Για τη φωτιά στο Λουτράκι η οποία βρίσκεται σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από το μέτωπο των Δερβενοχωρίων, είπε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται δεν έχει ελγχθεί ακόμη ενώ λίγο μετά τις επτά το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι με τις φλόγες να έχουν φτάσει μέχρι της Μάνδρα, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ωστόσο υπάρχει φόβος ότι η φωτιά στη Μάνδρα μπορεί και να «συναντηθεί» με αυτήν του Λουτρακίου, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι φλόγες βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην Εθνική Οδό.

Ανατολική Αττική - Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά 

Σε εξέλιξη αν και με καλύτερη εικόνα είναι το μέτωπο στην Αττική που ξεκίνησε από την περιοχή του Νέου Κουβαρά και επεκτάθηκε σύντομα σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί κατοικίες, ενώ έχουν καταστραφεί και αρκετά οχήματα. Οι ελπίδες εστιάζονται στο να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ώστε η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο να αντιμετωπιστεί εντός της ημέρας.  

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς) αλλά μικροεστιες, ιδιαίτερα στη Φεριζα και στα Καλύβια. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Σαρωνίδα οι φλόγες έφθασαν σχεδόν μέχρι τους πρόποδες του βουνού. Λόγω του σοβαρού κινδύνου, οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

Μέχρι στιγμής χίλια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη ενώ έχουν καεί και σπίτια σε οικισμούς γύρω από το Λουτράκι. Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χ. Βυτινιώτης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό είπε ότι 20 με 25 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην ευρύτερη περιοχή. 

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να την οριοθετήσουν σύντομα. 

Σε δηλώσεις το ο εκπρόσωπος Τύπου των Πυροσβεστικών Δυνάμεων ενημερώνει για την σημερινή κατάσταση των δασικών πυρκαγιών.