Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Παντελώς αβάσιμοι είναι οι αριθμοί θανάτων στις γάτες από την λοιμώδη περιτονίτιδα, δήλωσε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πίπη στον ΑΝΤ1, ο αριθμός δεν στηρίζεται σε συγκριτικό δεδομένο, ενώ δεν έχουν προσκομισθεί πτώματα ζώων στο νεκροτομείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε να διερευνηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ταυτόχρονα εξήγησε πως εάν οι ισχυρισμοί ευσταθούσαν, θα υπήρχε συνεχής προσκόμιση πτωμάτων για εξέταση.  
 
Σύμφωνα, με ιδιώτες κτηνιάτρους, έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας των περιστατικών, χωρίς ωστόσο να τεκμηριωθεί οτιδήποτε για το στέλεχος του συγκεκριμένου ιού. Ταυτόχρονα δεν έχουν στοιχειοθετήσει ότι οι θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό ανέρχονται στις 300 χιλιάδες που έχουν ακουστεί, ούτε υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για τα αδέσποτα στο νησί.  
 
Την ίδια ώρα ο κ.Πίπης, κρίνει ως υπερβολικές τις συστάσεις που έχει εκδώσει το ΗΒ για μέτρα προφύλαξης σε τουρίστες που θα επισκεφθούν την Κύπρο, ώστε να μην μεταδώσουν τον ιό στην χώρα τους. Ωστόσο, τονίστηκε ότι την ευθύνη φέρουν οι πολίτες που διαδίδουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς, ως προς τους αριθμούς των κρουσμάτων.  

Ανησυχητική η επιδημία, αυξάνονται καθημερινά οι αριθμοί 
 
Ανησυχητική χαρακτήρισε την επιδημία των γάτων η κτηνίατρος Ιωάννα Χρυσάνθου στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1.  
 
Σύμφωνα με την κ. Χρυσάνθου υπολογίζεται ότι το 30% των γάτων έχουν πεθάνει λόγω αυτής της νόσου, ωστόσο οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά. 
 
Όσον αφορά την θεραπεία, υπάρχουν κάποια ανθρώπινα φάρμακα τα οποία έχουν εγκριθεί , ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη η πρόσβαση τους και η θεραπεία είναι αρκετά ακριβή. 
 
Ερωτηθείς για τα αγγλικά δημοσιεύματα, η κ. Χρυσάνθου εξήγησε ότι γίνεται σχετική μελέτη, κατά πόσον η μετάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κι εάν μεταδίδεται με διαφορετικές οδούς.