Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας

Πορτοκαλί από κίτρινη έγινε η προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για σήμερα, και είχε ισχύ από τις έντεκα το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα, για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα έφταναν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα καταγράφηκε στις δύο το μεσημέρι στη Δωρά, και συγκεκριμένα στον μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή Αλωνούδι, όπου το θερμόμετρο έδειχνε 43.9 βαθμούς Κελσίου.

 Κλεάνθης Νικολαΐδης – Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας

«Το Αλωνούδι είναι μια περιοχή στις βόρειες κλιτής του Τροόδους, το οποίο είναι σταθμός ξεπίτηδες επιλεγμένος για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφει και χρησιμοποιείται ως μέτρο ένδειξης έναυσης πυρκαγιάς».

Οι δέκα περιοχές όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας, καταγράφηκαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 41 βαθμούς Κελσίου ήταν, η Άχνα με 42.4, η Καλαβασός με 42.1, η Αθαλάσσα, ο Μαθιάτης και η Αθηένου με 41.9, η Παρεκκλησιά και ο Αστρομερίτης με 41.8, η Λυσός με 41.7, ο Κόρνος και ο Κάμπος με 41.5 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας και τα σαραντάρια θα μας συντροφεύουν και την ερχόμενη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του τμήματος μετεωρολογίας, δεν θα υπάρξει αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας μέχρι την Πέμπτη.

Κλεάνθης Νικολαΐδης – Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας

«Για αύριο η πρόγνωση καιρού θέλει την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 41 βαθμούς κελσίου. Ενώ ακολούθως Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη δεν φαίνεται μια αισθητή, σοβαρή, αξιόλογη διαφοροποίηση της κατανομής των θερμοκρασιών.  Μέχρι και την Πέμπτη παραμένουμε στους 40 με 41, 35 με 37 στα παράλια».

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της θερμικής καταπόνησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας προβαίνει σε συστάσεις στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων.

Κλεάνθης Νικολαΐδης – Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας

«Αν δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί κάποιος είτε με το αυτοκίνητο, είτε πεζός, είτε με όποιο άλλο μέσο κατά τη διάρκεια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών ας μην μετακινηθεί, ας μετακινηθεί αύριο το πρωί. Πρέπει να έχουν μια προστασία, πρέπει να έχουν δροσερό νερό, να ντύνονται ελαφρά, δεν πρέπει να κινούνται τις ώρες της υψηλής ακτινοβόλησης του ήλιου».

Με την εκπνοή της πορτοκαλί προειδοποίησης σήμερα, εκδόθηκε νέα κίτρινη προειδοποίηση για θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 41 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 32 στα ορεινά, ενώ η ελάχιστη θα είναι στο εσωτερικό στους 26 βαθμούς. Τίθεται σε ισχύ από τις 9 απόψε το βράδυ μέχρι τις 6 αύριο το απόγευμα.