Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αθηνά Μιχαηλίδου Υπουργός Παιδείας

Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στην Πάφο το επίσημο μνημόσυνο πεσόντων στο πραξικόπημα στο οποίο την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Το μνημόσυνο έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού και τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ' Ανδρέας Ιωσήφ.

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως η θυσία της Κύπρου συνεχίζεται, η πληγή είναι ακόμα αιμορραγούσα και ποιούσα.

Ευθύνη όλων, Ελλάδας και Κύπρου, πολιτικής ηγεσίας, στρατού και λαού είναι να διδαχθούν πλέον από τον όλεθρο, είπε, προσθέτοντας πως ο εχθρός είναι εντός των πυλών και ο αγώνας άνισος.

Ο κ. Ιωσήφ χαρακτήρισε αναγκαία οφειλή σήμερα τη μνημόνευση όλων αυτών που με τη ζωή τους ή με κίνδυνο της ζωής τους στήριξαν την Δημοκρατία, στήριξαν τη νομιμότητα.

Πρόσθεσε τέλος πως «49 χρόνια, μισό σχεδόν αιώνα, καταδικάζουμε το δίδυμο της προδοσίας του πραξικοπήματος και της εισβολής και δηλώνουμε απερίφραστα ότι τα όποια τετελεσμένα δεν τα αποδεχόμαστε και δεσμευόμαστε στον αγώνα και δικαίωση».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο του μνημοσύνου, η ΥΠΑΝ τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης από τα παιδιά και σημείωσε ότι «για αυτό και εμείς το δεν ξεχνώ αγωνίζομαι, το έχουμε μετατρέψει σε γνωρίζω, δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι έτσι ώστε τα παιδιά όλων των ηλικιών, να γνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη μας μέσα από συζητήσεις στην τάξη».