Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Πρόταση νομοσχεδίου για επιβολή προστίμου έως 5 χιλιάδων ευρώ σε όσους παρεμποδίζουν τις κάμερες τροχαίας, έχει τεθεί ενώπιον της βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο θα εξεταστεί μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. 
 
Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μεταφορών, Α. Βαφεάδης, καλεσμένος στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1, στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατεύσει τους ιδιώτες χειριστές των κινητών καμερών, αφού προκύπτει κενό στην ισχύουσα νομοθεσία. Μέχρι στιγμής η παρεμπόδιση έργου αστυνομικών θεωρείται ποινικό αδίκημα, ωστόσο δεν καλύπτονται οι ιδιώτες χειριστές. 
 
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι ιδιώτες να αφήνονται να κάνουν σωστά τη δουλεία τους, έως μέτρο οδικής ασφάλειας. Η τήρηση ορίου ταχύτητας εμπίπτει στα μέτρα που έχουν παρθεί για την μείωση των θανάτων στους δρόμους, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αρνητικά.  
 
40 χιλιάδες τα απλήρωτα πρόστιμα - «Θα το βρουν μπροστά τους» 
 
Ερωτηθείς για τα 40 χιλιάδες απλήρωτα εξώδικα, ο Υπουργός τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για την επιτάχυνση της απόδοσης των προστίμων. Σε συνεργασία με το Υφ. Καινοτομίας εργάζονται για τη εξεύρεση μιας εναλλακτικής και αμεσότερη ενημέρωση των οδηγών για τυχόν εξώδικα, όπως με τη χρήση sms ή email. 

Όπως ξεκαθάρισε το μεγαλύτερο πρόβλημα, της μη επίδοσης των εξωδίκων, έχει εν μέρει επιλυθεί, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της συνωνυμίας που εμφανίζεται στις βάσεις δεδομένων. Την ίδια ώρα τονίζεται ότι η μη πληρωμή ενός εξωδίκου, θα έχει συνέπειες, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός «θα το βρουν μπροστά τους».   
 
Ενίσχυση ελέγχου οδηγών buggy 
 
Μετά και το πρόσφατο ατύχημα που είχε τουρίστας με όχημα τύπου buggy στην περιοχή του Ακάμα, ήρθε στο προσκήνιο και η ανάγκη αυστηροποίηση των ελέγχων για τους οδηγούς. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, υπάρχει ο προβληματισμός κατά πόσον οι οδηγοί είναι κατάλληλα καταρτισμένοι, και κατά πόσον τα ενοικιαζόμενα δίνονται σε κατάλληλα άτομα. 

Αν και τα οχήματα buggy είναι κατασκευασμένα για τέτοιου είδους δρόμους, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να εφαρμοστεί περιορισμός για οδήγηση buggy σε δρόμους που θεωρούνται επικίνδυνοι.  
 
Όσον αφορά την περιοχή Ακάμα, η πιθανότητα να κλείσει ο δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί το πάρκο Ακάμα, μοιάζει μικρή, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα. 
 
Εγκρίθηκε η σύσταση του Συμβουλίου μεταφορών 
 
Την σύσταση ενός συμβουλίου υπό την Ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Βαφεαδης. Θα περιλαμβάνει φορείς από τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό κύκλο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων γύρω από ζητήματα που αντιμετωπίζει το Υπ. Μεταφορών, όπως τις μαζικές μεταφορές και την κυκλοφορική συμφόρηση. 

Το συμβούλιο αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και η υλοποίηση των προτάσεων θα έγκειται στην ευχέρειά του Υπ. Μεταφορών.