Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Προσφύγων

Το θέμα της αύξησης του επιδόματος των εγκλωβισμένων και το ότι φαίνεται πως δεν θα λειτουργήσει σχολείο στον κατεχόμενο Κορμακίτη τον Σεπτέμβρη είναι κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Η Επιτροπή συζήτησε ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους σε αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία, Μιχάλη Γιακουμή και Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Για το θέμα του επιδόματος των εγκλωβισμένων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος, ανάφερε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Είπε ότι τώρα είναι €371 το άτομο και €758 για το ζεύγος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι επιβάλλεται ο καθορισμός μητρώου εγκλωβισμένων, και ότι ετοιμάζει σχετική πρόταση Νόμου για σκοπούς άσκησης πολιτικής και ότι δεν θα είναι εργαλείο για παραχώρηση οικονομικών ωφελημάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας  είπε μεταξύ άλλων ότι διαφωνεί με τη συσχέτιση του ΕΕΕ με το εισόδημα των αγνοουμένων, αφού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο του ΕΕΕ γιατί δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, όπως αυτοί που μένουν στις ελεύθερες περιοχές που έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες με τους εγκλωβισμένους που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Ριζοκάρπασο.

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε και στο θέμα της τιτλοποίησης των οικιών των εγκλωβισμένων στους συνοικισμούς, και ότι ως Επιτροπή ετοίμασαν επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών για λήψη πολιτικής απόφασης. Είπε ότι τέθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα για τα οποία  Υπουργός έχει κάποιες επιφυλάξεις και ότι η επιστολή είναι για να τον ενημερώσουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις που θεωρούν  ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που θέτουν οι υπηρεσιακοί ενώπιων του ΥΠΕΣ.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Κέττηρος έθεσε το ζήτημα του σχολείου του Κορμακίτη ως θέμα προτεραιότητας το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενες συνεδρίες, μετά που ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστόφια για το θέμα, είπε ότι έχουν μια εγγραφή στο δημοτικό και μια στο νηπιαγωγείο, ενώ, έγινε έλεγχος ασφάλειας του νέου κτηρίου της κοινότητας και δεν βρέθηκε κατάλληλο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι σε προηγουμένη συνεδρία εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε στην Επιτροπή ότι θα λειτουργήσει το σχολείο του Κορμακίτη, και είχε ζητηθεί από το Υπουργείο όπως και τη δεύτερη φορά που συζητήθηκε το θέμα, να ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει το σχολείο, ενώ τώρα, την τρίτη φορά που συζητείται το θέμα ενημερώνονται ότι δεν θα λειτουργήσει. Αν δεν ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει τότε προφανώς δεν θα υπάρχουν εγγραφές, είπε.

Έθεσε και ζήτημα για το νέο κτήριο στο χωριό αφού όπως είπε, κατεδαφίστηκε το παλιό σχολείο, και κτίστηκε νέο κτήριο το οποίο φαίνεται ότι δεν κάνει για σχολείο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι της περιοχής Καρπασίας ανέφερε στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας, Γιαννάκης Χατζηγιάννη. Είπε ότι ένα θέμα που έθεσε και σε συνάντησή του με την επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, είναι ότι ήταν απαράδεκτο να παίρνουν €372 χωρίς καμία αναπροσαρμογή από το 2007.

Έθεσε επίσης θέμα αύξησης επιδόματος επανεγκαταστεθέντων, σημειώνοντας ότι θέλουν να πάνε στην περιοχή και νεαροί όχι μόνο συνταξιούχοι.

Ο κ. Χατζηγιάννη ζήτησε επίσης, μεταξύ άλλων, και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για οικιακές βοηθούς εγκλωβισμένων. Είπε ότι το Κράτος επιδοτεί για μισθό €309 ενώ η συλλογική σύμβαση που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν οι εγκλωβισμένοι είναι €350. Πρόσθεσε ότι το Κράτος δίνει €89 ως βοήθεια για κοινωνικές ασφαλίσεις ενώ απαιτεί €119.

Σημείωσε ακόμη ότι οι εγκλωβισμένοι επωμίζονται γύρω στα €300-€350 ευρώ για να γράψουν την οικιακή βοηθό στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά πρέπει να γίνει μια διαδικασία στα κατεχόμενα για να εγγραφεί στο «γραφείο εργασίας» που στοιχίζει γύρω στα €900 και περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις, εμβόλια, κλπ για τον πρώτο χρόνο ενώ η ανανέωση για 2 χρόνια είναι περίπου €600. Είπε ακόμη ότι μετά την έξοδο της  Βρετανίας από την ΕΕ, δεν επιτρέπεται στις νόμιμα εργοδοτούμενες οικιακές βοηθούς να διέλθουν μέσω των Βρετανικών Βάσεων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.  Το ίδιο συμβαίνει είπε, και με τους επανεγκατασταθέντες σημειώνοντας ότι ίσως να πρέπει να δοθεί ονομαστικός κατάλογος στις Βάσεις για συντονισμό με την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Σπύρος Αττάς, ανέφερε ότι και το θέμα των οικιακών βοηθών και των επανεγκαταστεθέντων τέθηκε στις Βρετανικές Βάσεις και έχει δοθεί θετική απάντηση αλλά αναμένεται από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσουν το θέμα των δικαιούχων.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο κ. Χριστόφιας, είπε σε δηλώσεις του ότι έχουν ζητήσει ως Κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ, την αύξηση του επιδόματος των εγκλωβισμένων, τουλάχιστον στο επίπεδο του ΕΕΕ δηλαδή στα €480. «Θεωρούμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη» είπε, ιδιαίτερα στις σημερινές  οικονομικές συνθήκες να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Για το σχολείο του Κορμακίτη, ανέφερε ότι, εκείνο που προκύπτει ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία μετά από πάρα πολλά χρόνια του σχολείου είναι ότι εδώ και ένα μήνα με κάθε ευκαιρία το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε την Επιτροπή ότι τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, στον Κορμακίτη. «Σήμερα μας ενημέρωσαν ότι όχι απλά δεν θα λειτουργήσουν αλλά το ολοκαίνουργιο κτήριο το οποίο έχει αναγερθεί με Ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο να λειτουργήσει και ως σχολείο είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει μαθητές».

Σημείωσε ότι αναμένουν από την προηγούμενη εβδομάδα και την επίσημη απάντηση της Υπουργού Παιδείας στην επιστολή του ΑΚΕΛ για το θέμα. «Στο περίμενε να βρει τα πόδια της η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη» και στην πίστωση χρόνου που όλοι έδωσαν, είπε, μόλις χάθηκε, δυστυχώς, μια ολόκληρη σχολική χρονιά για τους μαθητές στον Κορμακίτη.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι τα χίλια ευρώ που δίνονται ως κρατική χορηγία στα κοινοτικά συμβούλια των εκτοπισμένων κοινοτήτων είναι πενιχρά, επισημαίνοντας ότι το ποσό της κρατικής χορηγίας πρέπει να αυξηθεί, ύστερα και από διαβούλευση με τις ενώσεις εκτοπισμένων κοινοτήτων.

Τόνισε ότι τα κοινοτικά συμβούλια έχουν ρόλο και λόγο, αν θέλουμε να συνεχίσουν να παράγουν έργο για την διατήρηση και ενδυνάμωση της ταυτότητας μας και πρωτίστως των ονομάτων των κοινοτήτων και τον κοινωνικό τους ιστό.

Οφείλει το κράτος, σημείωσε, να αναγνωρίσει έμπρακτα αυτή την ανάγκη και να αυξήσει την κρατική χορηγία και να θεσμοθετήσει ελεγχόμενη αύξηση στην βάση τεκμηρίωσης και ελέγχου αλλά και συγκεκριμένων κριτηρίων.

Τα κοινοτικά αυτά συμβούλια, είπε, ως οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι των προσφύγων, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.

«Έχουμε θεσμική και εθνική υποχρέωση να τους παραχωρούμε τα εφόδια που έχουν ανάγκη. Παράλληλα θεωρούμε λάθος, απαράδεκτο, αρνητικό κίνητρο να καταγράφεται άρνηση από την κυβέρνηση για καταβολή επιπλέον οικονομικής βοήθειας για τεκμηριωμένες εκδηλώσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι τα κοινοτικά συμβούλια δέχθηκαν εξαγγελίες από Υπουργούς των δύο χιλιάδων ευρώ για χορηγίες για κάλυψη εξόδων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και πως αυτό είναι ζήτημα αξιοπρέπειας των προσφύγων.

«Αναφέρομαι ειδικά σε εξαγγελίες που έγιναν από Υπουργούς της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, από θεσμούς και η παρούσα διακυβέρνηση αρνείται. Λέω εμφαντικά ότι το κράτος έχει συνέχεια. Οι σκοποί λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων εκτοπισμένων κοινοτήτων είναι εθνικός, έχουν ρόλο και οφείλουμε να δώσουμε τους αναγκαίους πόρους αν θέλουμε να υπάρχουν, να συμβάλουν στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση», συμπλήρωσε.