Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακινητα κυπρος σπιτια

Στο €1,52 δισ. έφτασε η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2023, με την αγορά να δείχνει σημάδια επηρεασμού από την αύξηση των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και το κόστος των κατασκευαστικών υλικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, τα δύο προηγούμενα τρίμηνα είχαν πωληθεί ακίνητα αξίας €1,7 δισ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου ανέφερε μεν ότι η αγορά των ακινήτων έδειξε την ανθεκτικότητά της, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι προκλήσεις όμως πυκνώνουν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν από κανένα».

«Ο τομέας των ακινήτων γενικότερα έχει μεγάλη συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία και θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να τον ενισχύσει ώστε να διατηρήσει τη δυναμική του», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους πωλήθηκαν ακίνητα αξίας €1,52 δισ. σ’ ένα σύνολο 5.974 πράξεων. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μείωση τόσο στην αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν, όσο και στον όγκο των πράξεων.

Σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο όγκος των πράξεων είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αλλά η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν είναι αισθητά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι (€1,2 δισ.).

Άνοδος για Λευκωσία και Αμμόχωστο

Οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου είναι οι μόνες, που καταγράφουν άνοδο στις αξίες των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο.

Στη Λευκωσία η αύξηση της αξίας των ακινήτων που πωλήθηκαν (€299,8 εκατ.) καταγράφεται παρά τη μείωση του όγκου των πράξεων πώλησης (1549). Αντίθετα στην Αμμόχωστο η αύξηση της αξίας (€59,7 εκατ.) συνοδεύεται και με αύξηση του όγκου των πράξεων πώλησης (303).  

Βουτιά για τη Λεμεσό

Σημαντική μείωση καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού, στην οποία οφείλεται και η επιβράδυνση των αποδόσεων της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν στη Λεμεσό μειώθηκε κατά €200 εκατ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο αντανακλώντας τη σημαντική μείωση και στον όγκο των πράξεων πώλησης. 

Μείωση σε Πάφο και Λάρνακα

Πτωτικά κινήθηκε, το δεύτερο τρίμηνο, η αγορά των ακινήτων στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας. Μεγαλύτερη είναι η μείωση στην επαρχία Πάφου, η οποία έχασε έδαφος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε όγκο πωλήσεων.

Στη Λάρνακα ο όγκος των πράξεων ήταν μεγαλύτερος το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο, πλην όμως η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.