Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκποιήσεις

Είναι επί χρόνια και χρόνια, από τον ένα μετά τον άλλο τους Υπουργούς Οικονομικών, νυν, τέως και πρώην διακυβερνήσεων, καθώς και από άλλους αρμόδιους, που ακούει ο πολίτης για να την ανάγκη ολιστικής λύσης στο πρόβλημα των εκποιήσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το σημαντικό είναι να πειστούμε όλοι ποιο είναι το ευρύτερο καλό και να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, για να δημιουργηθεί επιτέλους ένας δρόμος ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα ΜΕΔ, τα οποία ταλαιπωρούν τον τόπο μας εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον» ήταν η τελευταία στη μακρά λίστα τα σχετικών δηλώσεων, και φέρει την υπογραφή του νυν Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.

Ο μέσος πολίτης, ο οποίος επί δεκαετία και βάλε στερείται της ίδιας της ζωής, και περικόπτει ακόμα και από τα απαραίτητα, για να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ ο μισθός του μπορεί και να μην έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως μετά το πολλαπλό και όχι μόνο τραπεζικό «κούρεμα» του 2013, παρακολουθεί με ανησυχία, συχνά ακόμα και με οργή, τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει δράσεις και παρεμβάσεις βουλευτών και λοιπών πολιτικών, στο θέμα των εκποιήσεων. Και ενώ θεωρεί απαραίτητο, επιτέλους – όπως ήταν η αναφορά και του ΥΠΟΙΚ – να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας στους δανειολήπτες με οικονομικά προβλήματα, ταυτόχρονα απαιτεί να τερματιστεί και ο εμπαιγμός, με τη συνεχιζόμενη στήριξη των κακοπληρωτών, οι οποίοι συνειδητά απέχουν της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Κόμματα και μεμονωμένοι βουλευτές συνεχίζουν να παίζουν το παιγνίδι του λαϊκισμού, «χαϊδεύοντας» τα αυτιά των πολιτών και επιμένοντας σε αποφάσεις και προτάσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εξυπηρετούν απόλυτα και σε βάθος χρόνου τους πολίτες – αφού με την αναστολή των εκποιήσεων τα δάνεια δεν εξαφανίζονται, απλώς «φορτώνονται» με τόκους – αλλά ταυτόχρονα βάζουν και ευρύτερα την οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε νέες περιπέτειες, όπως έχουν κατ’ επανάληψη διαμηνύσει η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς.

Λύσεις έχουν κατά καιρούς προταθεί από διάφορες πλευρές, όπως το ΥΠΟΙΚ και η Κεντρική, όμως θυσιάστηκαν στο βωμό του λαϊκισμού. Πρόκειται για προτάσεις πόυ είτε χάθηκαν στα συρτάρια Υπουργείων, είτε εξουδετερώθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και απονεκρώθηκαν στην Ολομέλεια, αντί άλλων προτάσεων που συνέχιζαν να χαρίζουν περιστασιακά μόνο ανάσα σε μερικούς μόνο δανειολήπτες, και έσβηναν, για λίγο μόνο, το θέμα των εκποιήσεων από την επικαιρότητα και την ατζέντα των μέσων ενημέρωσης.

Το θέμα και πάλι στα πρώτα των σημερινών δελτίων ειδήσεων. Στη Βουλή επεξεργάζονται το πακέτο μέτρων που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών. Στο Προεδρικό ανηφορίζουν οι συγκυβερνώντες με ζητούμενο μία ενιαία γραμμή πλεύσης, αφού είναι τα συμπολιτευόμενα κόμματα που δεν έχουν καταφέρει να «ελέγξουν» τους βουλευτές τους, οι οποίοι είτε προτείνουν οι ίδιοι/ιες είτε στηρίζουν προτάσεις άλλων που διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Όλοι ας θυμούνται πως το χρόνιο θέμα των εκποιήσεων, όπως καλά γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι θεσμοί, πρέπει επιτέλους να λυθεί. Άμεσα και ολιστικά. Οφείλουν, και αν ακόμα δεν θέλουν να χαλάσουν την επιφανή εικόνα τους, να απλώσουν το χέρι και… να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Γιατί η νέα παράταση μπορεί να μετατρέπει τους λαϊκιστές σε νικητές, αλλά μακροπρόθεσμα πλήττει τους ίδιους τους πολίτες από τους οποίους αναμένουν χειροκρότημα, και των οποίων την υπομονή έχουν ήδη προ πολλού εξαντλήσει, και μάλιστα χωρίς να έχουν δώσει λύση σε κανένα από τα προβλήματά τους.